České studio Bohemia Interactive nedávno oficiálně oznámilo expanzi Frostline pro DayZ, která slavný survival obohatí o zimní mapu Sachal. DayZ Frostline má však vyjít až koncem letošního roku, takže fanoušci si budou muset ještě počkat, což jim dává také dost prostoru pro rostoucí očekávání a četné spekulace. A pak jsou tu PC hráči, kteří mohou proti chystanému placenému rozšíření vytáhnout s nepřeberným množstvím šikovných modifikací a propracovaných uživatelských map.

Vývojáři proto spojili užitečné s ještě užitečnějším a rozjeli sérii blogových příspěvků, které všem zájemcům každé dva týdny nabídnou pohled do zákulisí a novinky přímo od zdroje. A už první příspěvek stojí za pozornost, jelikož nabízí téměř 16 minut záběrů z hraní nynější, a tedy nehotové verze DayZ Frostline. Konkrétně jde o video připravené pro prezentaci, jež byla součástí nedávné akce DayZ Survival Camp určené pro vybrané zahraniční influencery. Akce a samotné prezentace se přitom mohli zúčastnit i čeští novináři, kterým se chtělo o víkendu navštívit nejmenovanou bývalou raketovou základnu nedaleko Prahy.

Dva taktéž nejmenovaní členové redakce Indiana si takovou příležitost pochopitelně nemohli nechat ujít, takže můžeme říct, že prezentace DayZ Frostline určená pro české novináře měla trochu jiný průběh než nově zveřejněná ukázka. Mohli jsme totiž sledovat kreativního ředitele Adama Franců a poslouchat šéfa vývoje Tomáše Přibyla přímo při hraní, při němž všechno neprobíhalo nutně podle plánu. I tak je ale ve videu vidět vše, co jsme viděli i my, od přepracovaného rybaření přes soby až po vlky. I když se zde na rozdíl od naší prezentace poslušně drží zmrzlého povrchu zemského. Zde je nutné znovu upozornit na to, že nově zveřejněné záběry nereprezentují finální podobu expanze Frostline a samotné mapy Sachal (anglicky Sakhal).

Tvůrci DayZ se podělili také o obrázky spojené se vznikem speciálního druhu pstruha, kterého bude možné ulovit pouze na Sachalu. Tedy pokud se vám na háček nechytí třeba bota. Za dva týdny se pak vývojáři hodlají zaměřit na prostředí a prvky spojené se sněhem.

Rozšíření DayZ Frostline vyjde ve čtvrtém čtvrtletí roku 2024 ve verzi pro PC (Steam), PS4, PS5, Xbox One a Xbox Series X|S.