Microsoftu už nic nebrání v tom, aby uzavřel spojení s Activisionem Blizzard. Britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) po vleklém procesu schválil historickou akvizici v hodnotě 68,7 miliardy dolarů.

Britští úředníci zablokovali obchod v dubnu, obávali se dopadu na vznikající trh cloudových her. Tyto obavy Microsoft vyřešil tím, že prodává práva na cloudové hraní mimo Evropský hospodářský prostor pro všechny hry Activisionu Blizzard firmě Ubisoft. Majitel Assassin's Creed získá přístup ke všem současným, minulým a budoucím hrám Activisionu Blizzard na dobu 15 let. Ubisoft nabídne tituly také ve svém předplatném Ubisoft+, kde budou dostupné i pro nás z Evropy na PC, PlayStationu a Xboxu.

MICROSOFT NEMÁ MOC NAD CLOUDEM

„Nová dohoda zabrání Microsoftu v zablokování konkurence v oblasti cloudových her v době, kdy se tento trh rozrůstá, a zachová konkurenční ceny a služby pro britské zákazníky cloudových her,“ uvedl zástupce CMA. Potvrdil, že Ubisoft může nabízet obsah Activisionu Blizzard v rámci jakéhokoli obchodního modelu, včetně předplatného.

Výkonná ředitelka CMA Sarah Cardellová si neodpustila kritiku. Podle ní Microsoftu příliš dlouho trvalo předložit návrh upravené dohody. Závěrem svého ostřejšího prohlášení dodala, že za rozhodnutím CMA nestojí politický vliv. To je nejspíš narážka na výhružky generálního ředitele Activisionu Blizzard Bobbyho Koticka. Ten varoval britské politiky, aby se z Velké Británie nestalo Death Valley (Údolí smrti) místo Silicon Valley. Vedení Microsoftu zase připouštělo, že by mohlo z Británie odejít.

„Úřad CMA je odhodlán zabránit spojení, které poškozuje hospodářskou soutěž a má negativní dopad na spotřebitele a firmy,“ řekla Cardellová. „Naše rozhodnutí činíme bez politického vlivu a nenecháme se ovlivnit lobbováním společností. Microsoftu jsme dali dostatečně najevo, že akvizici zablokujeme, pokud se nebude zabývat našimi obavami, a na tom jsme trvali.“

„Prodejem cloudových streamovacích práv Activisionu společnosti Ubisoft jsme zajistili, že Microsoft nemůže mít nad tímto důležitým a rychle se rozvíjejícím trhem moc,“ pokračovala šéfka CMA ve vysvětlování.

„S růstem cloudového hraní jsme zajistili, že lidé dostanou konkurenceschopnější ceny, lepší služby a větší výběr. Jsme jedinou agenturou pro hospodářskou soutěž na světě, která dosáhla tohoto výsledku.“

„Firmy a jejich poradci by neměli pochybovat o tom, že taktika, kterou používá Microsoft, není způsob, jak s CMA jednat,“ přidala s tím, že Microsoft během původního šetření nechtěl ustoupit, nadále trval na opatření, která podle CMA nebudou fungovat. „Takové protahování řízení je jen plýtváním časem a penězi,“ dodala.

CALL OF DUTY ZŮSTANE NA PLAYSTATIONU

Ještě předtím se Microsoft dohodl se Sony a podepsal s ní smlouvu, která garantuje, že Call of Duty bude na konzole PlayStation vycházet 10 let. Sony byla nejhlasitějším odpůrcem spojení a ústy svého generálního ředitele Jima Ryana mluvila o poškození trhu, kritizovala Game Pass a vyzdvihovala akční sérii do nebes. Dle Ryana je CoD nenahraditelné.

Podobnou dohodu uzavřel Microsoft také s Nintendem nebo Nvidií, která začala postupně přidávat hry Xboxu do cloudové streamovací služby GeForce Now.

Microsoft se dříve s Activisionem Blizzard dohodl na uzavření akvizice do 18. 10. 2023. Oficiální oznámení o spojení Xboxu a vydavatele Call of Duty se očekává ještě dnes. Nasvědčuje tomu zastavení obchodování s akciemi Activisionu Blizzard.

Pokud se ptáte, kdy budou hry Activisionu Blizzard v Game Passu, tak to má nějakou dobu trvat. AB tvrdí, že až v příštím roce. Microsoft má ale tlačit na to, aby to bylo co nejdříve. Nejprve pravděpodobně dojde na starší tituly.