Dříve to byly placené dodatečné balíčky, potom mikrotransakce a v budoucnu to bude nezaměnitelný obsah, který bude rozdělovat nejen hráče a fanoušky, ale také vývojáře a vydavatelské společnosti. Vidět je to už nyní. Jedni se k NFT (non-fungible token) staví odmítavě, jiní ho vítají s otevřenou náručí a chtějí se přidat, aby jim neujel vlak.

Druhým jmenovaným je Square Enix. Japonská společnost, která vydává série Final Fantasy, Kingdom Hearts, Tomb Raider nebo Deus Ex, znovu potvrdila svou touhu vyvíjet hry založené na blockchainové technologii. Prezident Yosuke Matsuda tvrdí, že zaměření na tradiční hry v budoucnu nebude stačit a uživatelům chce umožnit vytvářet vlastní obsah, za který budou odměňováni.

„V budoucnu bychom se chtěli pokusit nabídnout 'autonomní herní obsah',“ řekl prezident Square Enix pro Yahoo. „Dosud jsme ve většině her dodávali obsah jako hotový produkt a hráči jej hráli. Na světě však existuje určitý počet hráčů, kteří chtějí přispět k tomu, aby byly hry zajímavější, a vytvářejí nová prostředí a způsoby hraní. V budoucnu chceme využít sílu těchto lidí k vytváření her, které se budou vyvíjet.“

ROZPAČITOST V BLIZZARDU?

O víkendu se objevily zprávy, že Blizzard chystá hry založené na kryptoměně a NFT produktech. Kontroverzní technologie se objevila v dotazníku, který byl rozeslán vybraným hráčům, spolu s tradičními funkcemi jako je cross-play, VR a předplatné.

To okamžitě vyvolalo reakce, na které reagoval prezident Blizzardu. Mike Ybarra ujišťuje, že na ničem s NFT nepracují.

Pokud by ale na něčem takovém pracovali, jsem si jist, že by nám teď nic nepotvrdili, a to z jednoho prostého důvodu: Blizzard svou komunitu naštval už několikrát a nejprve bude chtít na trh dodat slibované Diablo 4 a Overwatch 2.