Ladné křivky, svůdné pohledy a oblečení, které v podstatě nic neschovává. Ne, tohle video není o populárních platformách pro dospělé, ale o asijských mobilních hrách, které občas balancují na hranici slušnosti. Až by si jeden mohl říct, že vlastně nic jiného neumí a že nejen hráči, ale celá společnost, vidí veškeré asijské pokusy o mobilní hry jako levnou reklamu na prasárny. Přece jen, když dneska vidíte reklamu na anime hru, tak si dost možná řeknete, že se nejspíš bude jednat o nějakou čuňačinku. Ne vždy tomu tak ale skutečně bylo a není tomu tak ani dnes.

Ať už se jedná o počítačové nebo mobilní tituly, najdou se i takové kousky z východu, které vlastně definují samotné žánry. Jedním z nich jsou například i samotní Pokémoni. Ti si našli cestu do srdcí hráčů skrze svou roztomilost, originalitu a neotřelý soubojový systém. Přece jenom jejich sbírání, trénování a bojování mezi ostatními trenéry po sobě zanechalo velkou stopu. I dnes si můžeme na mobilních zařízeních zahrát Pokémon Unite nebo Pokémon Go. Zrovna druhá jmenovaná hra se stala ikonou právě pro rozšířenou realitu.

Proč je ale tak složité věřit dnešním reklamám a následně i samotným hrám? Kromě falešných reklam jsou na vině i ony kosmetické a erotické aspekty. A co si budeme, na takové to jednoduché pobaveníčko to prostě stačí. Ale celkové povědomí o hrách z východu jednoznačně trpí. Asijských her na trhu je skutečně mnoho a dovolím si tvrdit, že u spousty z nich ani neznáte tvůrce, ale zároveň je hrajete. Takovými kousky může být i PUBG Mobile, Torchlight: Infinite, Zenonia nebo třeba takový Flappy Bird. Ano, tahle nenápadná ptákovina z roku 2013 pochází z Vietnamu.

Smutným faktem ale zůstává, že i nadále se vytváří levné mobilní hry, které dokážou z lidí tahat nekřesťanské množství peněz. Takové hry jsou ve většině případů zadarmo a s velkou pravděpodobností se bude jednat o gacha žánr. Ten je odvozen od slova gašapon, což jsou prodejní automaty na malé kapsle s hračkou uvnitř. Něco jako Kinder vajíčko. A přesně těchto vajíček jsou gacha hry doslova přecpané.

Proč to tak skvěle funguje, je přitom naprosto jednoduché. Stejně jako setřít los. Tělo dostává menší dávku adrenalinu a jako bonus z toho něco ještě získáte. Přísun dopaminu, neboli hormonu štěstí, je tak téměř zaručený. A přesně to hráče baví. Bohužel je to ale přesně ten princip, na kterém staví většina korporací, jež se sápou po vašich peněženkách. Pro velké firmy je velice snadné vytvořit si jeden model hry, v němž se vám otevře velký svět se spoustou prostých úkolů. Následně budete sbírat měnu, poklady a další věci, ale na to o trošičku lepší vybavení vám přece jen ty dva diamanty budou chybět. A co udělá chytrý vývojář? Nabídne vám třeba pět diamantů za pouhých dvacet korun! Vždyť tolik dneska dáte za pár rohlíků, tak proč ne několik hodin další zábavy?

Jakmile odsouhlasíte tuto kupní smlouvu s ďáblem, stane se z vás oběť gacha hry a dostat se z ní je o dost těžší. Jakmile začnete investovat, bude vám pak líto nehrát, jelikož jste sem už vložili nějaké peníze, ale váš čas byste raději strávili efektivněji. Takže si raději nakoupíte další měnu, abyste svůj pokrok urychlili. Nehledě na to, že se právě do krámua dostala proměňující se kočkoholka, no... na kočku. Jo, možná to je až moc přehnané, ale pro závislého hráče to zní naprosto skvěle a neodolatelně. A jaký je výsledek? Nemáte žádný čas, sociální život se vám ztrácí před očima, stejně jako úspory na účtě, ale vám to vlastně vyhovuje. A firmám, které jedou tyto praktiky, taktéž.

Jedním takovým skvělým příkladem je Genshin Impact. Čínská akční RPG hra od společnosti miHoYo. Ta dokáže třeba zaujmout velice kvalitním příběhem a hudbou. To však nejsou jediné věci, které nabízí. Ve hře se můžete potkat a hrát za více než šedesát postav. Každá z nich má vlastní vzhled, povahu, příběh a schopnosti, které dokážou vylepšit už i tak docela komplikovaný, ale velice příjemný soubojový systém. Ten se odehrává v reálném čase, kombinuje prvky souboje nablízko a souboje na dálku za pomocí různých postav, které mají svůj vlastní živel, jenž se dá různě kombinovat a tvoří synergii.

Co ale tenhle titul dělá skvěle, a vám díky tomu nebude vadit ona investice, je audiovizuál. V Genshin Impact můžete navštívit pět různých regionů, které našly svou inspiraci v reálném světě.

Chcete poznat agresivní Japonsko doplněné o tradiční nástroje jako šamisen nebo koto? V tom případě můžete navštívit Inazumu. Nebo si chcete poslechnout něco elegantnějšího jako kytaru, cembalo a skleněnou harmoniku, které doprovází srdceryvný příběh boha spravedlnosti sídlícího v zemi inspirované Francií? Navštivte Fontaine!

Mimo to je důležité poznamenat, že se jedná o live service hru, která je neustále ve vývoji. Aktualizace na hráče čekají každých 42 dnů a přidávají nespočet věcí.

Je očividné, že vývojáři chtějí, aby se k jejich titulu hráči pravidelně vraceli a vytváří tak pro ně neustále něco nového.

To ale přináší jednu věc, která dokáže hráče frustrovat. FOMO. „Fear of missing out“, neboli strach z toho, že něco zmeškáme. Snad s každou verzí do hry vývojáři přidají událost, která může lehce doplnit příběh. Ta nabízí nové úkoly dostupné pouze po omezenou dobu, tudíž když si budete chtít dát od Genshin Impact třeba na měsíc pauzu, můžete přijít nejen o propracované příběhy, které doplňují hloubku postav, ale i limitované odměny. A ty se přitom nemusí už nikdy vrátit. Ty se dali získat jen tehdy a tehdy a už je nebudete moci nikdy získat. Pro některé hráče může tedy pak být těžké se od hry odtrhnout.

Pokud váš telefon ale rozjede jen tak akorát Mahjong a chcete si zahrát Genshin Impact, nebo další hry, o kterých se dnes bavíme, v plné kráse, budete potřebovat kvalitní stroj. Jako například ASUS ROG Phone 8 Pro, který bez problému utáhne cokoliv, co se vám dostane pod ruku. Tento telefon disponuje 6,78palcovým AMOLED displejem s technologií LTPO. Zároveň využívá mobilní platformu Snapdragon 8 třetí generace s vylepšeným řešením chlazení a se 16 gigabajty operační paměti se po docela dlouhou dobu nebudete muset starat o to, jestli váš nový herní úlovek rozjedete, nebo ne. 

Ovšem, i když Genshin Impact hodně vychvalujeme a náš lifestylový telefon pro hráče jej rozjede s plnou parádou, nejedná se o něco „svatého“. Stále je tady onen „gambling“ o pětihvězdičkové postavy a jejich zbraně, dennodenní grind pro lepší artefakty, vylepšující schopnosti a v neposlední řadě tvrdohlavá komunita, kterou fakt nechcete naštvat. Ta je schopná „ubližovat“ dabérům jejich oblíbené hry nebo review-bombovat aplikace jako Google Classroom, když není po jejich. To vše, ačkoliv to vypadá absolutně mimo, dokáže vrhat právě negativní světlo na tenhle styl mobilních her. Je ale důležité podotknout, že celá komunita není špatná. Jsou zde i talentovaní jedinci, kteří byli schopni realizovat neoficiální koncert za podpory tvůrců hudebních soundtracků pro společnost miHoYo.

Neoficiální koncert od fanoušků

Obdobně je na tom i Honkai: Star Rail, který je od stejného studia. Zde je vidět, jak moc se vývojáři poučili z Genshin Impact. Produkční kvalita je nastavená vysoko a to i přes fakt, že některé systémy jsou si docela podobné. Všechno je tady ale trochu jinak a není to tudíž jen pouhá kopie 1:1. Pořád zde můžeme nalézt denní odměny, velmi obdobné získávání postav a grindování. Plnění úkolů je zde mnohem jednodušší, vlastně se plní pasivně tím, co právě děláte. Navigování v menu je příjemnější a spousta akcí je snesitelnější díky možnosti je plně automatizovat.

Honkai: Star Rail nabízí místo real-time bojů poměrně jednoduchou tahovou „strategii“. To však neznamená, že by to bylo něco špatného. Narazíte zde na vychytávky, jako jsou třeba různé elementy a statusové efekty. V jádru si jsou ale souboje velice podobné. V obou hrách máte tři hlavní schopnosti, obyčejný útok, následně dovednost a v neposlední řadě „ultimátku“, kterou si musíte postupně nabít.

Ačkoliv jsou v tomto titulu vychytané veškeré neduhy Genshin Impactu, je stále méně výdělečnější. Příběh nemusí zaujmout, svět není až tak obrovský a je více uzavřený a celkově marketing a propagace kolem Honkaie na tom byly o trochu hůře. I když se společnost evidentně nebojí své aktualizace oznamovat i na kopuli v Las Vegas. Zkrátka se jedná o skvělý kousek, který vám je schopen vybělit účty, ale Genshin je pro vaši peněženku stále větší hrozba.

Zajímavým příkladem gacha hry je také MMO titul Tower of Fantasy. Ten, ačkoliv neexceluje v postavách nebo grafice, vyniká v úplně jiné disciplíně, a to multiplayeru. V Honkai: Star Rail hrajete sami za sebe, v Genshinu můžete hrát společně s kamarádem, ale v Tower of Fantasy si dokážete vychutnat kompletní multiplatformní kooperaci s vašimi kamarády. Příběh sice není nijak unikátní a postavy nejsou kdoví jak světoborné, ale bojový systém zabíjí mechanika zvaná „powercreep“. Ve zkratce se tento pojem dá vysvětlit tak, že starší postavy jsou méně užitečné a horší než ty novější. Moc tomu ani nepomáhá to, že snad do každého aspektu můžete vysypat své celoživotní úspory. A pak se jednoho dne vrátíte do hry a zjistíte, že vaše drahé a velmi užitečné postavy jsou úplně na ho… na houby. Samozřejmě, Tower of Fantasy si lze užít aniž byste do hry vložili jedinou korunu, ale budete o dost pozadu oproti hráčům, co se nebojí sáhnout do kapsy. PVP arény jsou díky tomuto aspektu pro free-to-play hráče skoro nehratelné a má to opět negativní dopad na celkový pohled asijské tvorby.

Gacha her je mnoho a mezi ty méně známé můžeme jmenovat Snowbreak: Containment Zone, Wuthering Waves nebo Honkai Impact 3rd. Nejsou to ale jediní strašáci mobilního průmyslu v Asii. Doopravdy velké množství je věnováno například anime. Kromě titulů, které vznikají ve spolupráci s důvěryhodnými distributory a vývojáři, je zde nemalé množství tvůrců, kteří se snaží nahrabat peníze na známé značce. Existuje spousta levných kopírek, jež vlastně nejsou hrami, nic se v nich nedá pořádně dělat a jejich hlavním cílem je přenášet viry a trojské koně do vašeho zařízení.

A přesně zde vzniká ona představa nemravných mobilních her, kdy se spousta kočkokluků snaží v dating simulátorech dostat do zakázaných oblastí, jako je Nekopara – Catboys Paradise. Vizuální novely dokážou nahlodat nemravné myšlenky naprosto skvěle, koneckonců Sweetcore Brews je toho jasným důkazem. I přes šílenou pověst se ve skutečnosti jedná o skvělé hry zasluhující si vaši pozornost. 

Opomenout rozhodně nelze ani klasické tituly inspirované populárními anime. Najít jich lze mnoho a spousta sérií se rozhodně může chlubit úspěšnými mobilními hříčkami. Bleach Mobile 3D vás vtáhne do hry nejen skvělou grafikou, ale i příběhem. Jedná se o hru zadarmo a navíc má v sobě mnoho prvků pro úpravu statů a i vzhledu postav. Dragon Ball Legends je zase lákávé akční RPG, které kombinuje sbírání kartiček. Pokud je zde někdo, kdo nezná Konosubu, tak si asi neprohlíží ani memy, těch je na tohle anime doopravdy obří množství a vznikl dokonce titul jménem KonoSuba: Fantastic Days. Zde si budete užívat Megumininy výkřiky výbuchu jak dlouho budete chtít a zároveň si vychutnáte zajímavé souboje, příběh a nějaké vedlejší vyprávění. Black Clover se například minulý rok dočkal hry pro mobily s přídomkem Rise of the Wizard King a upřímně? Pokud bychom tenhle kousek pustili na počítači, tak téměř nebudete chtít věřit, že se jedná jen o mobilní titul. Příběh se nádherně vyvíjí, získávání postav a učení se kouzel je zábavné a rozhodně se nebudete nudit. Nepřekvapivě i tahle hra obsahuje různé kosmetické vylepšení a… No, opět tu hrajeme na trochu úchylnější notu, ale jen po vzhledové stránce! Jinak je tahle hra naprosto nevinná. Teda… skoro.

Občas se ale povede takový fenomén, jaký nastal v případě Azur Lane. Jedná se o lodní bitvu, přičemž je každá loď prezentována…. roztomilou dívkou. Jo, ty mrchy jsou všude. Ale samostatný systém hry bavil hráče na tolik, že se Azur Lane následně dočkal i své anime adaptace. Takže osud úplně stejný jako měli Pokémoni.

Japonsko, Čína, Korea nebo jiná východní země tedy nevyrábí jen ždímačky peněz. Ano, bohužel je to součástí dnešního trhu, ale v překvapivě velkém množství se jedná o zajímavé hry s vlastní myšlenkou a zábavností. Bohužel spoustu negativního prostředí vytváří nespokojená komunita a hlavně ony gacha systémy. 

Mnoho titulů je skvělých, ale přesto nejsou tolik vidět. Sonic, Mario, Asphalt 3, Harry Potter: Magic Awakaned, Pokémoni a mnoho dalších si přece jen taky rádi zahrajeme i dnes. A vděčit za ně můžeme právě zemím z východu. Anime má obzvlášť v poslední době obrovský vliv na herní průmysl a bohužel s ním i množství sexuálního obsahu. Ačkoliv ve většině případů je to jen upoutání pozornosti. Nicméně těch kvalitních kousků je doopravdy více než dost. Jak jste na tom s asijskými hrami vlastně vy? Stavíte se do týmu těch, co nad nimi palčivě kroutí hlavou, nebo si občas necháte v Nekopaře olíznout ouško cizí kočkoholkou? Ara ara.