Smazání Fortnite z Apple Store a Google Play Store způsobilo velké pozdvižení. Epic Games porušili podmínky obou platforem, když nabídli hráčům možnost zaplatit mikrotransakce ve Fortnite přes jinou platební bránu a obejít tím 30% poplatek společností Apple a Google. V Epicu byli na tuto variantu dle všeho připraveni a vzápětí podali nejen žalobu na Apple a Google kvůli omezení konkurence, ale rovněž vydali parodii na ikonickou reklamu Applu z roku 1984.

Pokud si někdo myslel, že Apple a Google porušení pravidel přejdou a budou se snažit o smír s Epicem, tak minimálně u Apple to nehrozí. Tvůrci iOS se rozhodli pro válku a za obejití mikrotransakcí ve Fortnite ruší Epicu všechny vývojářské účty pro iOS a Mac.

K vývojovým nástrojům má Epic ztratit přístup 28. 8. letošního roku, což by mělo pro společnost dramatické důsledky spojené s Unreal Enginem. Technologii využívá mnoho vývojářských studií po celém světě. Po tomhle kroku by ale Unreal Engine ztratil podporu pro budoucí verze iOS a Mac, nemluvě o hrách, které v předešlých měsících a letech pro iOS a Mac vyšly. Zákaz by se tak dotkl nejen Epicu, ale i dalších firem, které jsou ve sporu dvou miliardových společností nevinně.

Epic o vývojářské účty nehodlá přijít a podal soudní příkaz proti Apple. Právní dokument je hodně detailní. Epic je přesvědčen, že by soudní spor ohledně Fortnite vyhrál, ale Apple se je snaží rozdrtit dříve, než se případ dostane k soudu. V Epicu nechápou, proč by měl být ukončen jejich přístup do Apple Developer Programu a chtějí zabránit také tomu, že by Apple smazalo Fortnite z iOS zařízení, na nichž je hra nainstalována. Stávající hráči totiž mohou Fortnite na svých telefonech a tabletech hrát, ale nemají přístup k aktualizacím (včetně nové sezóny).

Epic žádá soud, aby zastavil kroky Apple, které by společnost v budoucnu mohla proti Epicu, Fortnite a Unreal Enginu podniknout. Pokud bude Epic Games odříznut od programu pro vývojáře platforem iOS a Mac, má to společnost nenapravitelně poškodit. Odplata Apple má představovat existenciální hrozbu pro Unreal Engine – přitom Unreal Engine podmínky App Store neporušil.

V právních dokumentech je klíčovým argumentem nedávné sezení v americkém kongresu, kde se Tima Cooka z Apple ptali, jestli se někdy osočil proti vývojáři, který projevil frustraci proti Apple Store. Epic tvrdí, že přesně tohle Apple dělá ve spojení s nimi: odstranil Fortnite z Apple Store a chce vzít Epicu přístup do vývojářského programu.

Přečtěte si také: Epic Games Store míří na iOS a Android

„Kroky Apple nenapravitelně poškodí reputaci společnosti Epic mezi uživateli Fortnite a budou mít katastrofální důsledky pro budoucnost Unreal Enginu,“ píše se v dokumentu. Epic hodlá bojovat za to, aby ve svých hrách mohl mít další možnost platby. To ovšem porušuje podmínky Apple Store i Google Play Store.

Ze soudního příkazu ještě zjistíme, že Apple dal Epicu šanci. Majitel iOS požadoval Epic, aby odstranil alternativní platební systémy v aplikaci Fortnite a splnit ostatní požadavky do 14 dnů. V takovém případě by Fortnite v Apple Store zůstalo a členům společnosti by bylo zachováno členství v programu pro vývojáře. Epic se ale rozhodl místo splnění podmínek podat soudní příkaz (a zveřejnit parodii na reklamu Applu), což naznačuje jeho cíle.

Epic nechce platit 30% poplatek z mikrotransakcí ve svých hrách. Vypadá to, že jsme na začátku dlouhé války.