Díky změně nařízené Evropskou unií v rámci zákona Digital Markets Act (DMA) se mělo Fortnite brzy vrátit na iOS. Společnost totiž plánovala pro iOS spustit mobilní verzi Epic Games Store. Tyto plány ale výrazně nabouralo opětovné pozastavení vývojářského účtu na App Store.

Právníci Applu označují Epic za prokazatelně nedůvěrnou firmu a podle rozhodnutí soudu měli plné právo odstranit všechny nebo vybrané aplikace Epicu ze svého ekosystému. Je to uvedeno v dopise, který sdílí Epic na svých stránkách. Majitel Fortnite a Unreal Enginu doplácí na své staré rozhodnutí obejít pravidla Applu a ve Fortnite pro iOS provozovat vlastní platební bránu, aby se vyhnul 30% provizím.

Epic považuje pozastavení vývojářského účtu za závažné porušení zákona DMA a důkaz, že Apple ve skutečnosti nemá v úmyslu konkurenci otevřít iOS. Tímto krokem se podle Epicu měl Apple zbavit jednoho z největších potenciálních konkurentů App Storu a může stejný krok udělat u všech účtů.

„Nedávno jsme oznámili, že Apple schválil náš vývojářský účet pro Epic Games Sweden AB. Tento účet jsme plánovali využít ke spuštění obchodu Epic Games Store a hry Fortnite na zařízeních se systémem iOS v Evropě, což nám umožnil zákon o digitálních trzích (DMA). K našemu překvapení Apple tento účet zrušil a my již nemůžeme vyvíjet obchod Epic Games Store pro iOS,“ uvedl Epic.

Podle Epicu je to také odplata za komentář Tima Sweeneyho. Šéf Epicu nedávno na sociálních sítích kritizoval způsob, jakým hodlá Apple otevřít svůj obchod jiným společnostem.

Je otázkou, jaké důsledky to bude mít pro mobilní hry vytvořené v Unreal Enginu. Osobně jsem zvědav na reakci Microsoftu, který rovněž plánuje Xbox Store pro chytré mobily a tablety.

Připomeňme, že původně byl vývojářský účet Epicu na App Store zrušen v roce 2020.