V letošním roce se na iPhony a další zařízení s operačním systémem iOS vrátí Fortnite. Umožní to změna, kterou nařídila Evropská unie v rámci zákona Digital Markets Act (DMA). Společnost s nakousnutým jablkem musí svůj systém otevřít a umožnit evropským uživatelům využívat služby a produkty třetích stran. To znamená, že v Evropě už Apple nemůže blokovat instalaci aplikací, které nejsou dostupné v App Store. Jiných regionů se změna netýká.

I když Epic dlouhý soud prohrál, tak se mu díky novému nařízení Evropské unie proti monopolu otevřela cesta. Fortnite sice nebude nabízeno v App Store, ale v mobilní verzi Epic Games Store, kterou si zájemci stáhnou do svého zařízení s iOS. Kdy přesně bude Epic Store dostupný na iOS, tak to jsme se nedozvěděli. Nejprve totiž musejí právníci pochopit nové podmínky Applu.

Generální ředitel Epicu označil upravená pravidla Applu za odpad a vzkázal, že tím to rozhodně nekončí. Epic nadále bude poukazovat na monopol Applu a bojovat proti němu. Dle Epicu má Apple možnost si vybrat, který obchod jako konkurenci do svého systému pustí. To mu přijde podivné, protože takhle může Apple zablokovat Epic Games Store, Microsoft, Valve, Good Old Games nebo nové zájemce.

Jak víme z dřívějška, Microsoft také chystá vlastní mobilní obchod, tak uvidíme, zda i on využije této změny a bude se snažit dostat na iOS.

Fortnite bylo z App Store odstraněno v létě roku 2020 poté, co se ve hře objevila nová možnost, jak zaplatit za mikrotransakce. Epic Games se tímto způsobem snažili obejít platební systémy a s nimi třicetiprocentní poplatek. Ze stejného důvodu bylo Fortnite odstraněno také z Google Play, ovšem Android je otevřený systém a do telefonu/tabletu si Android verzi Fortnite můžete stáhnout z oficiálních stránek hry. To u iOS nebylo možné a majitelům iPhonu a dalších iOS zařízení zůstala pouze možnost streamovat hru z cloudu.