Po návratu kultovní real-time strategie Age of Empires, která dopadla skvěle a dokonce se série rozrostla o zbrusu nový čtvrtý díl, se dostala řada na Age of Mythology. Ta byla slíbena už před více než rokem a půl. Dnes ji Microsoft více představit a potěšil. Age of Mythology: Retold totiž vyjde v letošním roce na PC a Xbox (asi Xbox Series X/S a Xbox One). Ve stejný den také v Game Passu. Potvrzeny jsou české titulky.

Umělecká ředitelka Melinda Rose prozradila několik zajímavostí o jejich práci. Age of Mythology: Retold je definitivní edice toho spin-offu, takže zahne i všechny přídavky. Dala by se srovnat s remakem. Hra má vylepšený engine, modernější vizuální stránku, 3D modely, nové animace, nové textury, nové uživatelské rozhraní i nové efekty. Fanoušci jistě zaujme vizuální upgrade mýtických jednotek, bohů a příšer z řecké, egyptské a severské frakce. Ve videu jsme mohli vidět detailnější modely Medúzy, Pegase a Cerbera.

Kromě toho dojde na změny v hratelnosti. Titáni budou silnější při ničení zdí a budov a budou moci překonat řeky a oceány. Tím pádem budou větší hrozbou i pro ty na ostrovech. Škoda, že jsme zatím neviděli gameplay. Vystačit si musíme s obrázky. Ty vypadají jednoduše skvěle.

„Vstupte do věku bohů, hrdinů a příšer!“ láká tisková zpráva. „Age of Mythology: Retold je strategická hra v reálném čase, kde se střetávají mýty a lidé. Zabezpečte své panství, velte legendárním příšerám a přivolejte sílu bohů, aby rozdrtili vaše nepřátele – nebo se spojte s přáteli a porazte Arénu bohů.“

POPIS HRY

Vzývání bohů: Vyberte si bohy z řeckého, severského, egyptského a atlantského panteonu. Zničte své nepřátele vyvoláním mocných bouří s blesky, otřesů, které otřásají zemí, a dokonce i slavného draka Nidhogga. Nebo přivolejte výživné deště a ochranné dryády, které pomohou vašemu lidu růst & prosperovat.

Vypusťte monstra: Vypusťte kentaury, trolly, mumie a další. Od krokodýlů posetých drahokamy, kteří využívají sílu slunce, až po mocného jednookého kyklopa, velte rozmanitým jednotkám inspirovaným velkými světovými mytologiemi.

Epický mytologický vesmír: Vydejte se na kampaň s 50 misemi, která vás zavede do rozsáhlého mýtického světa: obléhejte mocné hradby Tróje, bojujte s obry v zamrzlých pustinách Midgardu a odhalte tajemství Osirise v pohyblivých píscích Egypta. Staňte se hrdinou mýtů – nebo dokonce bohem.

Aréna bohů: Vyzvěte Labyrint ve zbrusu nové hře Trials of the Gods pro jednoho hráče i kooperaci. Sbírejte mocná požehnání, připojte se ke svým přátelům a přijměte nové výzvy, abyste překonali arénu, kde bojují samotní bohové.

S přáteli je to lepší: Hrajte až s 11 přáteli, buď jeden na jednoho, nebo proti pokročilé umělé inteligenci na desítkách náhodně generovaných map a scénářů pro neomezenou znovuhratelnost.