Když jsme na začátku měsíce psali o tom, že Sony má po akvizici Bungie k dispozici ještě přibližně 13,6 miliardy dolarů, které chce do března 2024 utratit za nákup nových studií, odkup akcií a investice do svých týmů, tak jsme zmínili, že hodnota francouzského Ubisoftu je zhruba 7 miliard dolarů.

Než budeme pokračovat dál, tak Sony měla rozpočet 17,4 miliardy dolarů. Přibližně 7,4 miliardy bylo utraceno. Z toho 3,6 miliardy bylo použito na nákup amerického studia Bungie se značkou Destiny. Zbývající peníze byly přiděleny nejen na odkup akcií, nýbrž také do dosud neoznámených akvizic.

Na tuto zprávu navazujeme čerstvou informaci. Yves Guillemot, generální ředitel Ubisoftu, při konferenčním hovoru s investory řekl, že jeho firmu nic netlačí do toho, aby se nechala někým koupit. Vzápětí dodal ale jednu podstatnou věc; každou nabídku na koupi budou zvažovat.

„Vždy jsme se rozhodovali s ohledem na naše zainteresované strany – zaměstnance, hráče a akcionáře,“ zdůraznil Guillemot. „Ubisoft může zůstat nezávislý: máme talent, finance i portfolio. Pokud však přijde nabídka na koupi, představenstvo ji samozřejmě zváží.“

„Máme hodně kapitálu a můžeme zůstat nezávislí a zároveň zajistit, že budeme vytvářet hodnotné produkty, protože máme ty správné lidi, technologie, komunity a značky.“

Generální ředitel také zmínil, že model vývoje, který Ubisoft praktikuje, je vyhledáván společnostmi v oboru. Jeden z akcionářů se poté dotázal, zda Ubisost od někoho dostal nabídku na akvizici. Frédérick Duguet z finančního oddělení to nechtěl komentovat.

Situace je o to zajímavější, když si vzpomeneme, jak se Ubisoft bránil převzetí Vivendi, jež usilovala o získání většinového podílu francouzského vydavatele. V té době Guillemot bojoval za nezávislost a nyní je připraven zvážit nabídky. Ano, pouze odpovídal na dotaz, ale přesto je jeho odpověď u něj netradiční.

Ubisoft má ve svém portfoliu mnoho známých a ceněných značek, včetně Assassin's Creed, Far Cry nebo Splinter Cell. Zaměstnává více než 18 tisíc lidí po celém světě.

Ještě se vrátím na začátek, dle mého je nepravděpodobné, že by Sony koupila Ubisoft. PlayStation se totiž zaměřuje na své týmy a rozrůstá se pomaleji, vyhledává spíše studia, s nimiž úzce spolupracuje. Výjimkou je akorát Bungie. To ale bylo koupeno s ohledem na vývoj live service her. Navíc Bungie zůstane nezávislé, bude se nadále starat o Destiny na všech platformách a vydávat hry i mimo platformy PlayStationu.

Tržní hodnota dalších videoherních firem:

  • Kadokawa Corp (mateřská společnost FromSoftware) - 3,2 miliardy dolarů
  • Capcom - 5,1 miliardy dolarů
  • Konami - 6,9 miliardy dolarů
  • Bandai Namco - 16 miliard dolarů
  • Take-Two - 18 miliard dolarů
  • Electronic Arts - 38 miliard dolarů