Už v roce 2021 společnost Sony oznámila, že má na akvizice, strategické investice a zpětné odkupy akcií vyčleněno zhruba 17,4 miliardy dolarů, které hodlá utratit do konce března 2024. Z čerstvé finanční zprávy jsme se dozvěděli, že přibližně 7,4 miliardy bylo utraceno. Z toho 3,6 miliardy bylo použito na nákup amerického studia Bungie se značkou Destiny. Zbývající peníze byly přiděleny nejen na odkup akcií, nýbrž také do dosud neoznámených akvizic.

Toto zjištění jde ruku v ruce se slovy Jima Ryana. Ten při příležitosti oznámení akvizice Bungie prohlásil, že od nich můžeme očekávat mnohem víc. Jen je potřeba udělat ještě nějaké kroky, tedy uzavřít probíhající jednání.

Další část peněz byla investována do vývoje PlayStation značek, což znamená do her, dodatečného obsahu a dalších věcí souvisejících s hrami. Nicméně, i tak má Sony stále k dispozici přibližně 10 miliard dolarů.

Jak jsme si už několikrát potvrdili, Sony nehodlá kupovat velké vydavatelské domy s mnoha vývojovými týmy. Místo toho postupně investuje do svých již existujících studií a kupuje firmy, s nimiž dlouhodobě spolupracuje. Takto koupili Bluepoint Games (Demon's Souls remake), Housemarque (Returnal), Insomniac Games (Spider-Man) nebo Valkyrie Entertainment (pomáhali s God of War).

Současně se Sony mění, už se nezaměřuje čistě na exkluzivity pro své konzole, ale také na počítačové hráče. Úspěch PC verzi Horizon Zero Dawn, Days Gone a God of War dokládá, že hráči mají o tyto hry velký zájem. I z toho důvodu byla rodina PlayStation Studios rozšířena o Nixxes Software, kteří pro mnohé vydavatelské společnosti připravovali porty pro PC, mimo jiné pro Tomb Raider od Square Enix.

Pokud bychom uvažovali nad tím, že Sony koupí něco většího, tak tady je odhadovaná hodnota několika z nich:

  • Kadokawa Corp (mateřská společnost FromSoftware) - 3,2 miliardy dolarů
  • Capcom - 5,1 miliardy dolarů
  • Konami - 6,9 miliardy dolarů
  • Ubisoft - 7 miliard dolarů
  • Bandai Namco - 16 miliard dolarů
  • Take-Two - 18 miliard dolarů
  • Electronic Arts - 38 miliard dolarů

Já už jen dodám, že po oznámení záměru Microsoftu, který hodlá koupit Activision Blizzard za téměř 70 miliard dolarů, se spekulovalo, že další na řadě může být Electronic Arts.