Měla to být výkladní skříň Xboxu, ale na střílečku Halo Infinite se v době vydání koukalo skrz prsty. Hra nenaplnila finanční očekávání, měla špatnou grafiku a chybělo více obsahu, včetně tolik oblíbené kooperace. Po téměř třech letech je na tom pokračování příběhu Master Chiefa lépe a nadále se hraje multiplayer.

Jak se ale ukazuje, tak Microsoft ve studiu 343 Industries provádí velké změny. V letech 2023 a 2024 měl o téměř polovinu snížit počet zaměstnanců. Z přibližně 500 interních lidí mělo v týmu zůstat méně než 280. Odejít museli také lidé z interní komunikace a marketingu, protože Microsoft tyto dvě role svěřil svému týmu. Část zaměstnanců našla uplatnění v jiných týmech herní divize Microsoftu.

Ještě předtím pomáhali s vývojem jiných her Xboxu, protože většina dodatečného obsahu pro Halo Infinite byla už dříve domluvena s externími studii a další obsah vzhledem k neúspěchu nemělo smysl vytvářet.

Co to znamená pro sérii Halo? BathrobeCast se z rozhovoru s více než 12 současnými a bývalými zaměstnanci dozvěděl, že v 343 Industries se budou soustředit zejména na fáze konceptu a předprodukce. Plus dohlížet na hlavní vývoj, který už bude probíhat v jiných studiích. Takto vznikla real-time strategie Halo Wars 2 ve spolupráci s Creative Assembly (tvůrci série Total War).

Microsoft má doufat, že tímto způsobem bude schopen lépe řídit vývoj a nestanou se chyby jako v případě Halo Infinite, kde trpěla kvalita hry a byly odklady. Podle BathrobeCast mají v 343 Industries dva velké projekty ve fázi předprodukce. Spekuluje se, že jedním je remake Halo: Combat Evolved a druhým úplně nové Halo, které má kromě příběhové části nabídnout rovněž velké multiplayerové bitvy pro vyšší počet hráčů. Jejich vydání se ale očekává nejdříve za dva roky.

Ze starších inzerátů studia 343 Industries to vypadá, že nové projekty budou vyvíjeny v Unreal Enginu 5. Ten si vybírá stále více týmů pod Microsoftem, např. Ninja Theory v případě Senua’s Saga: Hellblade 2, Avowed od Obsidianu nebo Gears of War: E-Day od The Coalition.

Dobře informovaný Jez Corden z Windows Central si nemyslí, že by v 343 pouze dohlíželi na vývoj. Na to mají až moc zaměstnanců a nabírají další. Z toho důvodu označil tuto spekulaci za falešnou.