Šestý díl ságy The Elder Scrolls je možná ještě roky vzdálený, ale už nějakou dobu víme, že vývojáři z Bethesdy Game Studios připravují ještě jeden titul využívající oblíbený fantasy svět - mobilní The Elder Scrolls: Castles. Na tento projekt přitom nebude nutné čekat ani zdaleka tak dlouho, protože ke globálnímu vydání ve verzích pro iOS a Android dojde už 10. září/septembra 2024.

Podle Bethesdy Game Studios za necelý měsíc dostaneme duchovního nástupce veleúspěšného Falloutu Shelter z roku 2015. Jen tentokrát nebudeme budovat protiatomový kryt, ale hrad. Velká část herních mechanik je ale dost podobná, takže lze opět očekávat možnost budovat různé typy místností a svými volbami ovlivňovat životy poddaných. Při hraní tak bude třeba z pozice pobočníka krále nebo královny volit budoucí vládce, hlídat dostatek jídla nebo řešit konflikty.

Poddané je možné přiřadit k různým pracovním stanicím či místnostem v závislosti na jejich statistikách a tím zajišťovat řádný přísun surovin, mezi nimiž najdeme dřevo, jídlo nebo olej. Samozřejmostí je pak možnost zkrášlovat jednotlivé místnosti a vytvářet nebo naopak ničit rodiny. To všechno má vliv na spokojenost obyvatel, kteří se mohou v případě velkých problémům uchýlit i ke svržení - tedy k vraždě - stávajícího vladaře. A pokud se budete chtít podívat mimo váš hrad, můžete své svěřence vyslat na questy, během nichž budou ve snadno pochopitelných soubojích čelit dobře známým tvorům ze světa The Elder Scrolls, a to s cílem najít nové zdroje a cenou výbavu.

Jak je v případě mobilních titulů zvykem, aktuálně je k dispozici na obou platformách možnost předběžné registrace, která všem hráčům zajistí různé odměny. Pokud se předběžně zaregistruje 500 tisíc zájemců, všichni po vydání dostanou 100 gems (herní měna) a předmět s názvem Blessing of Great Dynasty. Odměnou za 1 milion před-registrací je zase Legendary Pack (čtěte lootbox) a trojice vlajkových dekorací.

Pokud se k hraní The Elder Scrolls: Castles předběžně zaregistrují 2 miliony hráčů, dostanou legendárního poddaného, kterým není nikdo jiný než Ulfric Bouřný háv/Stormcloak z The Edler Scrolls V: Skyrim. Zatím se můžete výše podívat na pětiminutové video, v němž členové mobilní divize Bethesdy Game Studios představují některé základní mechaniky a herní prvky.