Microsoft pokračuje ve změnách ve své videoherní divizi. V důsledku toho byli někteří zaměstnanci povýšeni, přišli noví lidé a někteří odcházejí. Mezi loučícími je Kareem Choudhry, který pro americkou technologickou společnost pracoval 26 let.

Choudhry se proslavil jako autor fráze, že Xbox Series X žere příšery k snídani. Kromě toho byl zodpovědný za zpětnou kompatibilitu Xboxu, Xbox Cloud Gaming a v neposlední řadě za umělou inteligenci v týmu Emerging Tech, jenž se čerstvě přesunul pod divizi Xbox.

Podle dostupných informací, které získal server Windows Central, je odchod Choudhry přátelský a není součástí širší reorganizace. Po akvizici Activisionu Blizzard King byla ve firmě zahájena reorganizace, která má za cíl zajistit budoucnost Xboxu. Ta má být spojena se zajímavými hrami, investicemi do předplatného Game Pass a rozšířením Xboxu na nových trzích. Službě Game Pass brzy pomohou lákavé hry od Activisionu Blizzard, nedávno dorazilo Diablo IV. Na další oznámení čekáme.

Mezitím měla Sarah Bond, jež byla nedávno jmenovaná prezidentkou Xboxu, začít sestavovat nový specializovaný tým zaměřený na zpětnou kompatibilitu her, které mají být zachovány pro další generace hráčů. Zjistil to exkluzivně server Windows Central.

Na červen Microsoft plánuje Xbox Games Showcase 2024. Akce údajně připadne na neděli 9. června/júna a má oznámit nový díl střílečky Gears a vytoužené State of Decay 3, stejně tak se máme dozvědět data vydání Indiana Jones and the Great Circle, Avowed a Microsoft Flight Simulator 2024. Představeno, případně blíže odhaleno může být nové Call of Duty (jmenovat by se mělo Black Ops Gulf War) a prý dojde ještě na oznámení spousty her od Activisionu Blizzard, které dorazí do Game Passu.

Sea of Thieves je údajně klíčovým testem pro příchod dalších her Microsoftu na PlayStation 5. Po vydání námořního akčního dobrodružství od Rare mají ve společnosti vyhodnotit první vlnu her (její součástí jsou Pentiment, Grounded, Hi-Fi Rush a Sea of Thieves) a rozhodnout se, jaké další tituly na PS5 a Switch pustí. Do té doby probíhají diskuze. Alespoň to tvrdí zdroje Toma Warrena z The Verge. Sea of Thieves na PS5 vpluje 30. dubna/apríla.

Nedávno Phil Spencer škádlil handheldem Xbox a možností nainstalovat do konzolí Xbox obchody jako Steam, Epic Games Store nebo Itch.io. To vše naznačuje, že Microsoft zvažuje velké změny v celkové strategii značky Xbox. Když se hojně spekulovalo o hrách, které vyjdou na jiné konzole, tak se psalo o přerodu Microsoftu ve vydavatele.

O hardware Xboxu ale nemáme mít strach. V e-mailu odeslaným zaměstnancům zmínila Sarah Bond, že na plné obrátky běží práce na nové generaci hardwaru, přičemž se soustředí na dosažení největšího technologického skoku za celou generaci.