Po CD Projektu, digitální platformě GOG a polskému studiu Bloober Team se přidávají další společnosti, které zastavily prodeje svých her na ruském a běloruském trhu.

Electronic Arts oznámila, že stahuje hry a obsah, včetně balíčků s virtuální měnou, z ruského a běloruského trhu. Pozastavení se týká platformy Origin, aplikace EA a herních obchodů. EA spolupracuje také s partnerskými platformami na odstranění svých titulů z jejich obchodů a zastavení prodeje nových her v regionu, tedy fyzických verzí.

„Naším hlavním zájmem je trvalá bezpečnost lidí v regionu, zejména kolegů a partnerů, a snažíme se pochopit, jak bychom jim mohli co nejlépe pomoci nad rámec našich již zavedených programů,“ uvedla EA.

Oznámení společnost navazuje na odstranění všech ruských týmů z her FIFA a NHL, včetně mezinárodních týmů a klubů. Z NHL budou odstraněny také všechny běloruské týmy.

Microsoft v Rusku pozastavil veškeré nové prodeje svých produktů a služeb. Prezident Microsoftu, Brad Smith, v tiskové zprávě uvedl, že stejně jako zbytek světa, tak i oni jsou zděšeni zprávami přicházejícími z Ukrajiny a neoprávněné, nevyprovokované a nezákonné invaze Ruska. Proto úzce spolupracují s vládami Spojených států, Spojeného království a členů Evropské unie v souladu s vládními rozhodnutími o sankcích.

„Jsme přesvědčeni, že nejúčinněji pomůžeme Ukrajině, když podnikneme konkrétní kroky v koordinaci s rozhodnutími těchto vlád, a budeme podnikat další kroky, jak se bude situace vyvíjet,“ píše Smith.

Microsoft ve vyjádření nezmiňuje zastavení svých služeb v Rusku. Tudíž by služby jako Xbox Live, Windows Office a Auze měly nadále fungovat.

Podobný postoj zřejmě zaujmula také Sony. Na internetu se objevují zprávy, že v Rusku se nedá koupit novinka Gran Turismo 7, závody od studia Polyphony Digital vyšly v pátek. Nikdo z PlayStationu se ale k situaci nevyjádřil.

Ve středu Sony oznámila, že věnuje dva miliony dolarů Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a mezinárodní neziskové organizaci Save the Children, aby poskytla humanitární pomoc postiženému obyvatelstvu na Ukrajině. Zaměstnanci Sony také podporují Ukrajinu a společnost hodlá vybranou částku dorovnat.

Třetí klíčová platforma zatím vlastní kroky neučinila. U Nintenda byl akorát digitální eShop pro Rusko uveden do režimu údržby z důvodu toho, že nefungují platby v rublech. To je ovlivněno SWIFTem a nejspíš platební službou třetí strany, která v regionu nezpracovává nákupy.

Už ve čtvrtek prodeje v Rusku a Bělorusku pozastavily polské firmy CD Projekt, GOG a Bloober Team. CD Projekt z konkrétních trhů stahuje i fyzické verze Zaklínače 3 a Cyberpunku 2077, zatímco digitální platforma GOG bude pro tamní hráče nedostupná. Více jsme psali zde.

V polovině tohoto týdne vyzval vicepremiér a ministr pro digitální transformaci ukrajinské vlády PlayStation, Xbox a další videoherní společnosti, aby po ruské invazi na Ukrajinu dočasně ukončily podporu na ruském a běloruském trhu.