Zase je ten čas. Ten čas světu ukázat totální válku. Tentokrát se ale nevydáváme zpět do Říma, do éry samurajů, středověku, Troji nebo fantazijního Warhammeru. Nýbrž do Egypta. Do dob, kdy téhle kulturně bohaté a vlivné části světa vládli faraoni. Ano, Total War se vrací. A to s dílem Pharaoh. Starověký Egypt na vrcholu své moci je téma, které mě osobně velmi láká a vím, že nejsem v redakci sám.

Zatím jsme toho ze hry vlastně neviděli natolik, abychom vám mohli přinést plnohodnotné preview. Vzhledem k jejímu vydání už letošní říjen si ale počkáme na recenzi. Přesto je zde několik aspektů, které už jsme vidět a zažít mohli a které nás na vydání dost nalákaly.

Zkusit jsme si konkrétně mohli real-timové souboje, které jsou už takovou výsadou této série po boku té druhé poloviny v podobě diplomatické, tahové části. V ní víme, že budeme moci hrát za jednoho z osmi různých vůdců, kteří si s pádem vlády faraóna Merenptaha a koncem bronzové doby snaží uzmout egyptský trůn.

Co se týče soubojů jako takových, ty budou už na první pohled dynamičtější než kdy dřív. Může za to hlavně nový systém dynamického prostředí, a je to rozhodně něco, co nás zaujalo. Přívalové deště a písečné bouře budou přímo ovlivňovat terén a ovlivňovat vaše bitvy, možnosti vašich jednotek, i těch nepřátelských, a tak budete muset v reálném čase mnohem více reagovat na podmínky, které jen stěží ovlivníte. Sice se trochu bojíme, že nám to bude někdy až moc házet vidle do geniálních plánů, ale možná v tom bude přesně ta zábava. Určitě se nám líbí i nebezpečí požárů. Na bojišti může vypuknout velký fajrák a v pohodě znepřístupnit části bitevního pole. Třeba tím, že se kompletně vypálí les nebo se zbortí různé osady, které mohou zároveň sloužit jako ochrana. Ať už nás, nebo nepřátel. Kaluže a bahno zase mohou zpomalit jednotky a ty těžší s brněním udělat téměř nepoužitelné.

Za nejvíce působivé považujeme ale hlavně celou atmosféru. Asi je to tím, že mám Egypt rád, ale všechna ta poušť, úžasná barevná architektura, impozantní přírodní jevy a pyramidy a skály… Rozplýval jsem se nad tím v podstatě neustále. Do toho ty krásně provedené jednotky. Jestli se jedno fakt povedlo a je to vidět už na první pohled, je to ta atmosféra.

Je ale škoda, že jsme zatím neměli šanci vidět tu diplomatickou část. Tam mě opravdu zajímají všechny vůdci a jak se od sebe budou odlišovat. Hlavně jaké nové možnosti si pro nás vývojáři připravili, protože se přiznám, že mě vždy toto diplomování na Total Waru lákalo více. Přesto jsem z nových mechanik v soubojích obdobně nadšen, takže můžu doufat, že to bude dohromady solidní balíček.

A když už jsem zmínil ty balíčky, je asi nutné se podívat na případnou podporu hry do budoucna, protože už teď víme, že se bude kromě standardní edice hry za 60 euro prodávat i Deluxe edice a Dynasty edice. První jmenovaná, s podivně konkrétní cenovkou 72,87 € nabídne kromě hry a digitálního soundtracku také DLC balíček s jednou dodatečnou frakcí. Dynasty edice za 91,46 € to rozšiřuje ještě o DLC balíčky s druhou a třetí frakcí, stejně tak jako dodatečnou kampaní.

Dohromady tak musím říct, že z toho, co jsem viděl, jsem docela nadšen. Minimálně se na hru těším více než na několik předešlých dílů série a po dlouhé době mohu za sebe osobně říct, že se vlastně nemůžu dočkat, až se do starověkého Egypta v roli faraóna nebo krále Chetitů tenhle říjen, potažmo oktober ponořím.