O výkonnějším modelu konzole PlayStation 5 mluvil Tom Henderson z Insider Gaming už v březnu letošního roku. Teď dosud nepotvrzenou konzoli PS5 Pro znovu zmiňuje s tím, že je stoprocentně ve vývoji a v příštích několika měsících se první prototypy dev kitů mají dostat do rukou vývojářů v rámci PlayStation Studios a do konce roku je obdrží i third-party studia.

Henderson znovu zopakoval, že Sony s PS5 Pro cílí na konec roku 2024, ale bohužel neprozradil žádné další podrobnosti. Nicméně dříve zveřejněný patent architektka PlayStationu Mark Cerneho naznačuje zlepšení výkonu ray tracingu. Stejně jako v případě PS4 a PS4 Pro můžeme obecně očekávat, že PS5 Pro nabídne ve hrách lepší rozlišení, stabilnější/lepší výkon a možná i lepší grafickou kvalitu.

Co se týče další generace, tak na PS6 je času dost a vypadá to na rok 2027, případně na rok 2028. Mezitím by mělo dojít na jiné hračky: PS5 s odnímatelnou Blu-ray mechanikou, která nahradí stávající dva modely (s mechanikou a digitální edici), handheld pro hraní her přes Remote Play a nový headset pro PS5.

Sony se nedávno pochlubila úspěchem PlayStationu 5. Do obchodů bylo vyexpedováno 38,4 milionu kusů. Do konce března 2024 chce společnost k zákazníkům dostat dalších 25 milionů kusů.