Původně to bylo přání skupiny fanoušků PlayStationu, aby tajemným hardwarem od Sony byl nástupce PSP a PS Vita. Tohle přání se ale může rychle splnit. Známý insider Tom Henderson od svých zdrojů zjistil, že společnost chystá herní handheld. Ten má využít přednosti PS5, respektive ovladače DualSense s haptickou zpětnou vazbou a adaptivními spouštěmi.

Handheld má dle Hendersona pracovní název Q Lite, ale nepůjde o typickou kapesní konzoli ani zařízení využívající streamování her z cloudu. Pro hraní bude sloužit funkce Remote Play, tedy streamování her z PlayStationu 5, které funguje už nyní v rámci notebooků a chytrých telefonů a tabletů.

Hry si máte na handheldu užívat v rozlišení 1080p až při 60 snímcích za sekundu. Samozřejmě bude vyžadováno neustálé připojení k internetu, případně k vaší domácí síti. Z toho důvodu nebude handheld vhodný pro krácení času na vašich cestách, pokud tedy nebudete mít stabilní a rychlý mobilní internet. Z toho důvodu bude nadále upřednostňován Nintendo Switch a Steam Deck.

Q Lite má údajně vypadat jako ovladač DualSense s masivním 8palcovým dotykovým LCD displejem uprostřed. Chybět nebudou tlačítka hlasitosti, reproduktory, vstupní audio konektor atd. Nyní se má zařízení nacházet ve fázi kontroly kvality a vydání je naplánováno před PlayStation 5 Pro a po modelu PS5 s odpojitelnou Blu-ray mechanikou.

Jen pro zajímavost: Steam Deck má 7palcový displej o rozlišení 1280x800 a 60 Hz. Switch potom 6,2 palce (7 palců OLED) a rozlišení také 1280x720. Handheld od PlayStation by měl tedy větší displej.

Výkonnější verze PS5 se prý na trhu objeví koncem roku 2024 a nový model PS5 letos v září. Tím pádem by Q Lite neměl být daleko, mohl by klidně dorazit buď před letošními Vánoci nebo v první polovině příštího roku. Každopádně má být součástí druhé fáze PS5. Ta, jak vidno, nebude souviset pouze s hrami, nýbrž také s hardwarem. Q Lite mají na trh doprovodit bezdrátová sluchátka Project Nomad a Project Voyager.

O REMOTE PLAY

„Už se nemusíš nechat svazovat televizní obrazovkou – hraj své oblíbené hry na konzolích PS5 nebo PS4, pak přeruš akci a pokračuj ve hře na jiném zařízení,“ uvádí Sony v popisku funkce Remote Play.

„Remote Play lze používat s mobilním datovým připojením nebo Wi-Fi. Vyžaduje širokopásmové připojení k internetu s rychlostí alespoň 5 Mb/s. Pro lepší zážitky s Remote Play doporučujeme vysokorychlostní připojení o rychlosti alespoň 15 Mb/s pomocí Wi-Fi nebo mobilního datového připojení. Pokud budeš pro přístup k funkcím Remote Play používat mobilní datové připojení, budou k tomu využívána data z tvého mobilního datového tarifu.“