Má cenu letos kupovat PlayStation 5, nebo je lepší počkat na PlayStation 5 Pro? Tahle otázka se často objevuje v komentářích. Známý insider Tom Henderson z Insider Gaming dnes přišel s informací, že výkonnější verzi současné generace konzole má Sony v plánu uvést na trh koncem roku 2024.

Henderson nemá žádné podrobnosti o specifikacích PS5 Pro, ale poukazuje na nedávno zveřejněný patent architekta PlayStationu Marka Cerneho. Ten naznačuje, že se Sony snaží zlepšit výkon ray tracingu. Stejně jako v případě PS4 a PS4 Pro můžeme obecně očekávat, že PS5 Pro nabídne ve hrách lepší rozlišení, stabilnější/lepší výkon a možná i lepší grafickou kvalitu.

Dá se očekávat, že výkonnější model bude mít také Xbox.

NOVÁ GENERACE MÁ ČASU DOST

Sony samozřejmě plánuje také novou generaci PlayStationu. PS6 nemáme očekávat dříve než v roce 2028. Některé dokumenty o akvizici společnosti Activision Blizzard zaslané nedávno agentuře CMA naopak hovořily o uvedení na trh v roce 2027.

Henderson už dlouho tvrdí, že Sony letos vydá nový model PlayStationu 5 s odnímatelnou Blu-ray mechanikou. Tento model má postupně nahradit současné dva modely: s mechanikou a čistě digitální edici. Díky zaměření na jednu verzi dojde ke zrychlení výroby, která bude navíc levnější.

V únoru letošního roku se Sony pochlubila, že do celého světa poslala 32,1 milionu kusů PS5. Do konce března dalšího roku očekává dalších 30,5 milionu.

RYCHLÁ AKTUALIZACE PS5

Po nedávné velké aktualizace verze 7.00 obdržel systém PS5 menší update s označením 7.01. Má 1,142 GB a zlepšuje výkon systému. To je standardní vysvětlení Sony pro podobné aktualizace systému konzole.

Zdá se, že firmware 7.01 nepřináší žádné zásadní změny a skutečně se zaměřuje pouze na lepší stabilitu konzole, opravu drobných chyb a zlepšení celkové optimalizace.