Společnost Sony pravidelně informuje o tom, jak se jí daří prodávat PlayStation 5. Díky tomu teď víme, že za první tři měsíce roku 2023 vyexpedovala 6,3 milionu kusů, což je o 4,3 milionu více než ve stejném období roku 2022. Díky tomu bylo celkem vyskladněno 38,4 milionu kusů PS5.

Počet předplatitelů služby PlayStation Plus zůstal na 47,4 milionech jako v předchozím fiskálním roce. 108 milionů aktivních uživatelů měsíčně měla k 31. 3. 2023 PlayStation Network, což je o dva miliony více než před rokem.

V prvním čtvrtletí letoška se prodalo 68 milionů kopií her pro PlayStation 5 a PlayStation 4. To je naopak o 2,5 milionu méně než za stejné období předchozího fiskálního roku. 9,5 milionu kusů tvořily first-party tituly od PlayStation Studios, což je o 5 milionů méně. 70 % prodaného softwaru tvořily digitální verze, což je pokles o 1 % oproti stejnému období minulého roku.

Spekuluje se, že na konci května, případně začátkem června uspořádá firma velkou prezentaci, kde rozběhne druhou fázi PS5. Ta by měla zahrnovat nejen všelijaké hry, ale také nový model konzole. Ten má mít odnímatelnou Blu-ray mechaniku. Sony by takto mohla vyrábět pouze jeden model (místo klasického modelu s mechanikou a digitální edice), což by ještě zrychlilo výrobu, usnadnilo logistiku a snížilo výrobní cenu. Blu-ray mechanika by se prodávala samostatně, případně v balíčku s konzolí.

Tyto spekulace, které se začaly objevovat už v loňském roce, může potvrzovat nedávno podaný patent. Ten ve starší verzi existuje už několik let. Tento konkrétní zmiňuje optickou mechaniku, kterou lze nejen namontovat, ale obsahuje také méně komponent.

Pokud se neoficiální informace ukážou jako pravdivé, máme nový model PS5, který se nebude příliš lišit od současných, očekávat na trhu koncem letošního roku. Později prý dorazí výkonnější model, takzvaná PS5 Pro. Do druhé etapy PS5 má být zahrnut také handheld určený pro streamování her přes Remote Play.