Měla to být nejlepší simulace města. Vždyť vývojáři stavěli na velice oblíbeném a úspěšném titulu. Z Cities: Skylines 2 je ale zklamáním, za které se museli vedoucí studia Colossal Order už jednou omluvit. Za necelých pět měsíců se toho ovšem moc nezlepšilo. Navíc v hrozném stavu vyšel i první placený dodatečný balíček. To už komunitu rozžhavilo doběla a následuje další omluva.

Plán s dodatečnou podporou byl dříve kvůli problémům samotné hry odložen. Jeden by tak čekal, že až vyjde první DLC, bude v pohodě. Opak je pravdou. Mnozí hráči kritizují kvalitu i množství obsahu prvního balíčku s plážovými assety, Beach Properties. Výsledkem je již zmíněná omluva.

„Chápeme a rozumíme zklamání,“ stojí ve společném prohlášení, které učinili Mariina Hallikainen, generální ředitelka studia Colossal Order, a Mattias Lilja, zástupce generálního ředitele vydavatelské společnosti Paradox Interactive. Kupující Beach Properties mohou požadovat vrácení peněz, rozšíření bude vydáno zadarmo a práce na dalších přídavcích byly pozastaveny na neurčito.

Oba přiznávají, že uspěchali vydání DLC, kterým chtěli vynahradit nedostatky. „Za to všechno se vám upřímně omlouváme. Když jsme dříve vydávali podobná prohlášení, byl jejich součástí závazek, že budeme pokračovat ve vylepšování, a přestože na těchto aktualizacích pracujeme, neděje se tak rychlostí ani v rozsahu, který by byl přijatelný, a bolí nás, že jsme nyní ztratili důvěru mnoha z vás. Chceme se zlepšit.“

V rámci toho zlepšení budou odškodněni všichni, kteří si koupili Beach Properties. Paradox vrátí všem peníze, balíček bude zdarma a v budoucnu dojde na více obsahu pro majitele Ultimate Edition (tři nové balíčky a tři rozhlasové stanice). Ve studiu se teď hodlají plně věnovat odstranění různých problémů hry a vylepšení hry, včetně modifikačních nástrojů. V následujících měsících má Cities: Skylines 2 obdržet další bezplatné aktualizace. A o dalším směřování hry má rozhodnout malá skupina hráčů, která se setká s vývojáři a zástupci Paradoxu.

To vše bude mít za následek odklad plánovaných DLC, včetně přídavku Bridges and Ports, na rok 2025. A jako poslední došlo k posunutu vydání konzolových verzí. Během letošního jara si Cities: Skylines 2 na PlayStationu 5 a Xboxu Series X/S nezahrajeme. Náhradní termín sdělen nebyl. Důvodem je optimalizace, není na potřebné úrovni.