Raphael van Lierop, vývojář The Long Dark, odhalil zajímavou věc spojenou s GeForce Now. Nvidia přidala hru do své streamovací služby bez povolení studia Hinterland, které se rozhodlo hru z GeForce Now odstranit. Ta už není ve službě dostupná.

Nvidia podle slov Lieropa připustila, že udělala chybu a omluvila se. Poté se zeptala, zda tvůrci chtějí s The Long Dark zůstat na platformě. Ti to v současné době odmítli. Jako omluvu jim Nvidia nabídla grafickou kartu zdarma.

„Omlouvám se těm, kteří jsou zklamáni, že si nemohou zahrát The Long Dark přes GeForce Now. Nvidia nás nepožádala o povolení umístit hru na platformu, takže jsme je požádali, aby ji odstranili. Své stížnosti prosím směřujte na ně, ne na nás. Vývojáři by měli mít kontrolu nad tím, kde jejich hry jsou,“ uvedl Raphael van Lierop na Twitteru. „Jako omluvu nám nabídli grafickou kartu zdarma. Možná vám nabídnou to samé,“ vzkázal.

Šéf vývoje The Long Dark tvrdí, že dnešní svět je pro vývojáře složitější. Na trhu existuje spousta platforem a vše se posouvá ke streamování. Tvůrci podle jeho slov musí mít možnost naplánovat svou strategii a rozhodnout, kde a kdy se jejich hry objeví. „Všechny platformy to uznávají,“ dodal.

The Long Dark není první hrou, která byla z GeForce Now odstraněna. Krátce po spuštění finální verze streamovací služby odstranily své hry společnosti Activision Blizzard a Bethesda (s výjimkou Wolfenstein Youngblood). Možná za tím také stojí skutečnost, že Nvidia nepožádala o povolení.

GeForce Now si podle Nvidie vyzkoušelo více než milion lidí a společnost plánuje přidat přes 1500 nových her, včetně Cyberpunku 2077. Tento plán je v ostrém kontrastu s přetrvávajícími problémy kolem Stadie, kdy Google do platformy neinvestuje a má stále jen 28 her. Navíc je nutné si je koupit, zatímco u GeForce Now vám stačí je vlastnit na Steamu nebo jiném digitálním obchodě.

O GeForce Now – jak funguje, co nabízí a kolik stojí

GeForce Now je v plné verzi dostupná od začátku minulého měsíce. V té době Nvidia zpřístupnila hraní PC her v cloudu všem hráčům a představila členství s podporou RTX.

GeForce Now umožňuje vzdáleně upgradovat váš počítač nebo jiný přístroj a užít si hry na špičkových herních strojích pomocí cloudového řešení. V současné době máte dvě možnosti. GeForce Now můžete využívat v rámci bezplatného členství, které zpřístupňuje servery, na nichž můžete hrát hodinu bez přerušení. Se členstvím Founders je možné hrát bez přerušení šest hodin a také si vychutnat RTX tituly.

V rámci členství Founders máte možnost si na 90 dnů službu zdarma vyzkoušet a poté platit 5,49 euro za měsíc, respektive 139 Kč v České republice měsíčně po dobu dalších 12 měsíců. Uživatelé obou plánů se budou moci po uplynulé době hraní na jedno připojení opakovaně připojovat bez omezení. Oba plány podporují streamování v rozlišení až 1080p při 60 fps. Pouze s předplatným Founders je ale možné využívat v cloudu technologii ray tracing. Tato podpora je u titulů jako Wolfenstein: Youngblood nebo Metro Exodus.