Je to už rok, co jsme se oficiálně dozvěděli, že za spolupráce EA a studia Respawn Entertainment vznikají hned tři nové Star Wars tituly - jedním z nich je očekávaná akční adventura Star Wars Jedi: Survivor, která vyjde už za dva měsíce, pak tu máme neznámou střílečku, na níž pracuje samostatný tým v rámci Respawnu, a taktéž nepřiblížený strategický titul. Na něj ale tvůrci Titanfallu a Apex Legends spíše dohlížejí, protože vývoj probíhá primárně ve studiu Bit Reactor.

I o existenci Bit Reactoru jsme se dozvěděli před rokem, přičemž jej založili bývalí zaměstnanci společnosti Firaxis Games. V čele týmu kupříkladu stojí veterán herního průmyslu Greg Foerstch, který se ve Firaxisu podílel na vzniku sérií XCOM a Civilization. Nyní každopádně tvůrci využili prvního výročí oznámení jejich existence a trochu se rozpovídali na sociálních sítích.

Bohužel stále nevíme, co přesně Bit Reactor v rámci světa Star Wars kutí, jak se hra jmenuje nebo kdy vyjde. K dispozici nejsou ani žádné obrazové materiály, pokud pomineme fotografii stěny, na níž mají být teprve umístěny koncepty z vývoje. Studio však oznámilo, že vývoj jejich projektu pokračuje velmi rychle.

„Existence nás jako studia byla zveřejněna před rokem! Věci postupují šíleně rychle a nemůžeme se dočkat, až se budeme moci podělit o to, co vytváříme pro Star Wars galaxii,“ napsali vývojáři na Twitteru, kde si také pochvalují rychlost, s jakou bylo vše loni oznámeno.

Star Wars strategie od Bit Reactoru přitom není jediný oznámený titul zasazený do předaleké galaxie, o němž zatím nevíme prakticky nic. Kromě už zmíněné střílečky od Respawnu jde zejména o narativní projekt od studia Skydance New Media a známé scenáristky Amy Hennig (Uncharted, Legacy of Kain, Jak and Daxter) a také o příběhový titul v otevřeném světě, který s využitím enginu Snowdrop a pod dohledem Ubisoftu vyjíjejí tvůrci The Division ze studia Massive Entertainment. Tak uvidíme, která z těchto her nakonec dorazí na trh jako první.

Ani v oblasti naplno oznámených a představených projektů ale není o Star Wars nouze. Kromě Star Wars Jedi: Survivor je totiž ve vývoji také primárně mobilní multiplayerová hříčka Star Wars: Hunters od společnosti Zynga, Star Wars Eclipse od Quantic Dream a Star Wars: Knights of the Old Republic - Remake. Ten má oficiálně stále na starosti firma Aspyr Media, podle dostupných informací se ale vývoj z větší části přesunul do studia Saber Interactive. Nutno však podotknout, že zatímco Survivor a finální verze Hunters se mají na trhu objevit ještě letos, zbytek oznámených projektů aktuálně nemá stanovené ani přibližné datum vydání.

Použité obrázky jsou pouze ilustrační a pocházejí z kultovní real-time strategie Star Wars: Empire at War od studia Petroglyph.