Vláda Spojeného království reaguje na iniciativu hráčů, která si dala za cíl zastavit likvidování her. Vznikla jako odpověď na Ubisoft. Francouzská společnost po deseti letech vypla servery hry The Crew a tím arkádové závody udělala nehratelnými.

Iniciativa Stop Killing Games požaduje, aby vydavatelé a vývojáři nechali své hry v provozu. S tím, že když dojde k vypnutí serverů, tak by měl vyjít patch, aby bylo možné danou hru nadále hrát. To se v případě The Crew nestalo. Dokonce Ubisoft začal hráčům odebírat licenci.

YouTuber Ross Scott, který vede kampaň Stop Killing Games, vyzval britské hráče, aby podepsali petici. Když ji podepíše 100 tisíc lidí, bude se tím zabývat parlament. V době psaní článku má necelých 18 tisíc podpisů.

Otázkou je, zda s tím parlament něco udělá: „Spotřebitelé by si měli uvědomit, že britské zákony nenutí softwarové společnosti a poskytovatele podporovat starší verze svých operačních systémů, softwaru nebo připojených produktů. Mohou se vyskytnout případy, kdy společnosti učiní obchodní rozhodnutí na základě vysokých provozních nákladů na údržbu starších serverů pro videohry, jejichž uživatelská základna klesá,“ píše vláda v odpovědi na petici.

„Prodejci videoher však musí dodržovat stávající spotřebitelské právo, včetně zákona o právech spotřebitelů z roku 2015 (CRA) a nařízení o ochraně spotřebitele před nekalým obchodováním z roku 2008 (CPR).“

Ubisoft vysvětloval, že servery The Crew vypnul kvůli infrastruktuře serverů a licenčním omezením. Nehraje v tom tedy roli změna softwaru nebo hardwaru na straně hráčů. Na to Scott se svým týmem poukazuje a snaží se zburcovat hráče ze všech koutů světa. Na oficiálních stránkách, které jsou také v češtině, prezentuje kroky, které může každý udělat, aby dal najevo, že s těmito praktikami nesouhlasí.

Ve Spojeném království ale zřejmě pochopení nenajde. Britská vláda akorát připomenula současné předpisy, že hry musejí být v uspokojivé kvalitě, která odpovídá standardům rozumné osoby. Nezdá se tedy, že by Ubisoft porušil britské zákony vypnutím The Crew deset let po vydání.