Celosvětová iniciativa zatím nedokázala zastavit kroky Ubisoftu při likvidaci The Crew. Začátkem tohoto měsíce byly vypnuty servery a arkádové závody se staly nehratelné. Teď začala druhá část pohřbu této hry z roku 2014: francouzská společnost hráčům odebírá hry z digitálních knihoven Ubisoft Connect.

Dosud existovala určitá naděje, že díky šikovné komunitě se podaří vytvořit patch, který obejde ochranu The Crew a požadavek na připojení k serveru. S odebráním licence pro zakoupenou hru ale nikdo nepočítal. Pravděpodobně tak Ubisoft činí z obav, že někdo obejde zabezpečení.

O odebrání licence informují naštvaní hráči na Redditu. Ubisoft se zatím k záležitosti nevyjádřil. Podle dotčených hráčů je o odebrání licence nikdo neinformoval. Zpráva se objevuje až na kartě hry, kde se místo tlačítka pro nainstalování hry nachází informace: „K této hře již nemáte přístup. Možná je vhodný čas podívat se do obchodu a pokračovat v dobrodružství?“.

Vydavatel tím pravděpodobně nabádá hráče, aby si koupili novější díl, buď The Crew 2 nebo The Crew Motorfest. Ubisoft mlčí i kolem petice a celosvětové iniciativy. Ta požaduje, aby vydavatelé a vývojáři přestali ničit své hry a ukončili vypínání serverů svých her. A když vypnou servery, tak aby patch umožnil hrát hru bez připojení k internetu.

„Stále více videoher je prodáváno jako zboží, ale jsou navrženy tak, aby byly pro každého úplně nehratelné, jakmile podpora skončí. Legálnost této praxe je na celém světě nezkoušená a mnoho vlád nemá jasné zákony týkající se těchto činů. Naším cílem je, aby se úřady zaměřily na toto chování a doufejme, že ho ukončí, protože to je útok na spotřebitelská práva i na ochranu médií,“ dočteme se na oficiálních stránkách iniciativy.

Pokud jste mezi těmi, kterým Ubisoft odebral licenci na The Crew, tak je doporučování obrátit se na podporu společnosti a požadovat vrácení peněz. Některým se podařilo získat peníze zpět, jedná se však o ojedinělé případy.

Dle všeho je The Crew první hrou, u které vydavatel odebírá hráčům licenci. Když tedy nebudeme počítat free-to-play tituly.