Kostičkový fenomén Minecraft se už od svého vydání (a vlastně i dávno předtím) označuje za hru se skoro neomezenými možnostmi. Za hru, v níž můžete dát vaší kreativitě naprostou volnost. Právě o volnost se v trochu jiném smyslu pokusili i členové neziskové organizace Reporters Without Borders (Reportéři bez hranic) ve spolupráci s BlockWorks. Ti za pomocí Minecraftu vytvořili projekt The Uncensored Library - Necenzurovaná knihovna.

Na území České a Slovenské republiky není něco takového potřeba, ale ne všichni mají takové štěstí. Samotný projekt je totiž určený hlavně mladým občanům ve státech a částech světa, kde panuje potlačování, cenzura a něco jako svoboda projevu nebo svoboda tisku je jenom bláhový sen, za který se v některých případech platí několika roky ve vězení, vyhnáním nebo rovnou životem.

Snaha a cílem Reportérů bez hranic je tak vytvořit jednoduše dostupné, necenzurované a bezproblémové prostředí uvnitř videohry, ke které mají přístup víceméně všichni. Uvnitř samotné Necenzurované knihovny pak mohou hráči najít a vyhledat práce a články různých autorů, a to v angličtině a originálním jazyce, které jsou v jejich zemi zakázané, cenzurované nebo zmanipulované. Týká se to především čtyř novinářů a jedné publikace, jejichž práce se některým zemím nelíbí. Yulia Berezovskaia, Nguyễn Văn Đài, zavraždění Javier Valdez a Jamal Khashoggi a noviny Mada Masr mají své články v této knihovně vystaveny a přečíst si je může po celém světě opravdu každý. Autoři přitom dávají každému novináři zasaženého cenzurou možnost, aby jim zaslal svou práci s možností, aby se staly součástí této knihovny.

Samotná knihovna je dostupná nejen na volně přístupném serveru (visit.uncensoredlibrary.com místo IP adresy), ale lze si také z oficiálních stránek samotnou mapu stáhnout a hrát buďto o samotě nebo na vlastním serveru. Zároveň jde také o krásnou ukázku toho, co úžasného lze v prostředí Minecraftu postavit.

Na samotných stránkách také můžete najít i další užitečné informace o tomto projektu, o kterém se dá zajisté mluvit jenom pozitivně a pochvalně.