Neuvěřitelné se stalo skutečností. Už jsme si začínali myslet, že na víceméně oficiální úrovni nás budou v souvislosti s klasickou multiplayerovou střílečkou Team Fortress 2 bavit už jen dabéři s jejich pátráním po sendviči a jedinci stojící za úniky dat. Jenže teď přišlo samo studio Valve, oprášilo zatuchlou oficiální webovou stránku hry a jejím prostřednictvím vydalo výzvu, která naznačuje, že letos toho stávající hráči dostanou víc, než bylo v posledních letech zvykem.

Konkrétně mělo Valve řadu let ve zvyku nabídnout hráčům v rámci oficiálních aktualizací halloweenské a vánoční aktualizace, jež zpravidla sestávaly z přidání nových, komunitou vytvořených map a kosmetických předmětů. V letních měsících pak alespoň docházelo k uvedení těch kosmetických předmětů. Tyto snahy vždy působily jako jakési nezbytné minimum péče, které se roky nikdo z Valve neobtěžoval výrazně obměnit. Což bude nejspíš tím, že už roky skoro nikdo z Valve na Team Fortress 2 pořádně nepracoval, přestože údaje o počtech aktivních hráčů na Steamu jsou stále úctyhodné. Teď ale někdo přišel s nápadem nabídnout v létě trochu víc než nějakou krabici s kosmetickými drobky.

Valve na oficiálním webu Team Fortress 2 vyzývá moddery a komunitní tvůrce, aby na Steam Workshop do 1. května/mája letošního roku nahrávali obsah, jenž může být součástí plnohodnotné letní aktualizace, kterou studio chystá. Může jít o kosmetické předměty, mapy, taunty, tzv. unusual efekty nebo barvy (war paints). Zaměstnanci Valve podle všeho budou vybírat i z obsahu, který nemá vysloveně letní tematiku, takže kdo ví, co všechno může zatím nepojmenovaná aktualizace, která nemusí mít ani konkrétní téma, nakonec nabídnout.

Přesto je na místě určitá opatrnost. Nebo alespoň zdrženlivost. Ačkoliv Valve hovoří o plnohodnotné aktualizaci, raději nepočítejte s tím, že Team Fortress 2 čeká něco srovnatelného třeba s pět let starým updatem Jungle Inferno, který po vzoru aktualizací hry z dávných dob nabídl i nové zbraně či achievementy, nemluvě o filmečku vytvořeném v Source Filmmakeru. Jednak se kdysi vývojáři z Valve nechali slyšet, že Jungle Inferno nepovažují za kdovíjaký úspěch, jednak zatím vše nasvědčuje tomu, že chce studio nanejvýš povýšit letní patch na stejnou úroveň, na níž se nacházejí halloweenské a vánoční akce.

Třeba ale Valve nakonec překvapí. Pro začátek bude ale určitě stačit, když se dočkáme oficiálního uvedení nějakých pěkných map. Koneckonců v minulosti jsme zažili případy, kdy z takto pojatých nápadů nakonec nic nevzešlo, případně se později ukázalo, že spolupráce s komunitou měla pouze nahradit obsah, který se lidem z Valve podařilo ztratit nebo smazat.

Ačkoliv nevíme jak ostatním, ale nám by vlastně bohatě stačilo, kdyby už někdo krucinál dokončil ten velký Team Fortress komiks. Šestá a zatím poslední část komiksu vyšla už v roce 2017, což je pomyšlení, kvůli němuž si připadáme tak o 20 let starší, a aktuálně vše nasvědčuje tomu, že vydání sedmého a posledního dílu nezpůsobí nic menšího než opravdový zázrak. A věřit v zázraky v případě studia Valve se v poslední dekádě ze zdravotních důvodů příliš nedoporučovalo.