Připravte si serfy, napumpujte adrenalin a hurá do pěny! Ať to zní sebešíleněji, tak ano, ve Foamstars se budete doslova brodit přes hory bublinek a zároveň vám poslouží jako zajímavý prostředek k samotnému vítězství! Jedná se totiž o týmovou online přestřelku, ve které se budete s vašimi spolupěniteli snažit doslova ubublinkovat nepřátelské družstvo.

Tenhle kousek si od vydavatelů Square Enix na letošním PlayStation Showcase uzmul svůj kousek slávy a je vidět, že si bere notnou dávku inspirace z mnoha her. Vývojáři si totiž dali za cíl naučit se, co je baví, případně co by mohlo dobře fungovat a vytvořit něco nového. A tak vznikl Foamstars. Kombinace rychlé týmové přestřelky, kde bojujete proti sobě ve čtyřčlenných týmech. Grafický styl má typický anime nádech, vše doslova bublá vtipem i slovními hříčkami a ačkoliv arzenál zbraní i postav není až tak rozmanitý, je si zatím z čeho vybírat.

Ovšem je tady jedna obří podobnost, a to konkrétně se hrou Splatoon. Ten využívá pro rychlejší pohyb barvičky, do kterých se postavičky ponoří a sviští rychle přes arénu. Podobně je tomu i zde, kdy každé družstvo využívá svůj druh pěny, která nejen zrychluje, ale umožňuje i přeměňovat terén a zpomaluje nepřátelské družstvo. 

V rámci této mechaniky jsme si položili jednoduchou otázku. Proč zrovna pěna?

„Jsou tady dva hlavní důvody, proč jsme si vybrali zrovna pěnu. V základu jde o samotnou podstatu jádra hraní. Šlo nám o to, aby vše bylo jasně vidět. Aby oči stíhaly sledovat, co se kde děje a hlavně aby samotní hráči na jednotlivé podněty dokázali rychle a jednoduše reagovat. Což považujeme za důležité prvky v podobných přestřelkách,“ řekl nám Kosuke Okatani, producent hry.

K našemu štěstí jsme si mohli hru vyzkoušet na Gamescomu, a posléze byla možnost otestovat své schopnosti i v betaverzi na konzolích PlayStation 5. A skutečně můžeme říct, že než se zorientujete v prostoru, tak je to jeden obří chaos. Ale zábavný, roztomilý a barevný chaos, který se vám celkem rychle zaryje pod kůži. Díky tomu nemáte problém zapadnout do tempa hry a prostě si užívat bitvu v bublinkovém ringu.

„Druhý důvod je víceméně estetický. U žánrově podobných stříleček je o dost složitější se soustředit, jelikož jsou tmavé a mají vážný podtón temné situace. A my chtěli jít proti tomuhle stereotypu. Aby to bylo hodně hezké, živé, povzbuzující a stále dobře vypadající. A zrovna pěna s bublinkami je zajímavý a osvěžující nápad, který do takové hry přinese jedinečný zážitek a po grafické stránce to prostě vypadá dobře. Všechny tyhle prvky do sebe krásně zapadají, a přesně proto jsme zvolili jako hlavní motiv pěnu.“

Ještě předtím, než se hráč vydá do samotné bitvy, dostane možnost porozhlédnout se po apartmánu. Zde si může vyzkoušet jednotlivé postavy, vyměnit oblečení a přidat nějaký ten doplněk. Na výběr je prozatím z osmi hratelných postav: Soa, ∆gito, Tonix, Jet Justice, Pen Gwyn, Rave Breaker, The Baristador a Mel T. Každá má svůj osobitý styl hraní a je něčím unikátní. Soa má rychlou střelu a v kombinaci s akrobatickými úskoky s ní dokážete rychle napěnit skoro všechny. Pokud byste si třeba chtěli zahrát na rychlého a mrštného… žraloka, tak zkuste ∆gita, útočí sice pomaleji, ale zato ve velkých dávkách. A jestli byste hledali něco netradičního, Mel T vám uspokojí tyhle choutky. Celá je totiž inspirována zmrzlinou a její raketové kornouty si to vyříkají s každým na jakoukoliv vzdálenost a s obrovským rozsahem.

Další jedinečnou věcí pro každou postavu je Bubble Bestie neboli nejlepší bublinkový kamarád! A k čemu vlastně slouží? Na to si musíme přijít sami, zatím víme jen to, že se jedná o nejlepšího bublinkového kamaráda, který vám pomáhá v boji a je hrozně roztomilý, no nesouhlasíte?

Jak vypadá samotná bitva se odvíjí od zvoleného herního režimu. My jsme měli možnost vyzkoušet si dva, z nichž první je Smash the Star. Zde je potřeba obublovat členy nepřátelského týmu a následně je odpálit serfem někam do stěny. Ano, přesně takhle se eliminují soupeři. Potom, co si jeden z týmů připíše sedm eliminací, je zvolen z onoho týmu nejlepší hráč, takzvaná Star. Sestřelte tuhle hvězdu z výsluní a výhra je vaše, jen si dávejte větší pozor. Hráč se stává silnější s více životy a je hůře polapitelný.

Druhý režim se jmenuje Happy Bath Survival a zde se dá říct, že bojujete 2 vs 2 s tím, že zbylí čtyři hráči dělají svým týmům podporu. Dva hráči z každého týmu se nachází v dolním ringu, kde se snaží ubublinkovat k smrti. Členové, kteří se nachází na vrcholu ringu vytváří cestu pro svůj tým a zároveň tvoří překážky pro nepřátelskou skupinu. Cílem je dostat v jeden okamžik dva nepřátelské členy na kolena a dát jim sežrat pořádnou dávku pěny. Většinou jsou tato kola dost krátká a v jednom zápase zažijete je maximálně třikrát.

Oba módy jsou velmi rychlé a dost krátké, avšak vývojáři nám do budoucna slibují, že jich bude více. Aby vás samotné zápasy moc nenudily, přichází na řadu místo, kde se vše odehrává.

„Všechny mapy se nachází v Bath Vegas, jedná se o jedno město, ale má spoustu rozdílných lokací, kam během hraní zavítáte a je svým způsobem unikátní. Každé jednotlivé místo v různých fázích hry vám bude připadat jiné. Pokud tedy hledáte různorodost prostředí, tak si myslím, že budete velmi spokojení. Rozhodně se tedy těšte a sledujte, jakým směrem se hra bude ubírat. Myslím si, že budete příjemně překvapení.“

Celkově se zdá, že je tady poměrně zábavná a rychlá hra, která by mohla konkurovat Splatoonu. Jen v našem případě jsme se během betatestování několikrát ocitli v situacích, kdy nám zmizela pěna, nešlo se připojit do skupiny nebo samotné načítání bylo doslova tragické. I tak jsme si hru dokázali užít a věříme, že zrovna tyhle problémy se snadno opraví. Zda ale vývojáři dokážou dlouhodobě udržet celou hru zábavnou a nestrádala nad repetitivními zápasy, to je už ve hvězdách.

Datum vydání zatím nebylo stanoveno, ale předpokládá se, že plná hra dorazí na PlayStation Store v roce 2024. Jaká bude cena Foamstars a na co všechno se můžeme těšit, to je zatím schované ve vydatné bublinkové koupeli.