Bývalí členové vývojářského studia DICE, které stojí za slavnou sérií Battlefield, má aktuálně v přípravě bezplatnou střílečku ARC Raiders. Zatímco původně byl projekt zamýšlen jako kooperativní PvE titul, postupně se z něj patrně stala extrakční akce z pohledu třetí osoby. Lepší představu o tom, co hra nabídne, si můžeme udělat díky uniklým gameplay záběrům.

Původní videa, zveřejněná na platformě YouTube, se vývojáři z Embark Studios snaží aktivně odstraňovat, ale i přesto lze některé z klipů stále dohledat napříč sociálními sítěmi. Při pohledu na ně nás potěšily nejen jednotlivé mechaniky, s nimiž vás za okamžik seznámíme, ale především úchvatná, realisticky působící grafika, spoléhající se na detaily. Ještě více vtaženi do děje si připadnete, když vběhnete do špatně osvětlené budovy a nejlepším společníkem při jejím průzkumu vám bude baterka.

Videa zachycují pokusy o komunikaci s ne zrovna přátelskými hráči, malé vojenské základny, které můžete uzavírat, což v boji snadno využijete ve svůj prospěch, nebo nutnost vypořádat se s bitevními roboty. Jít přitom může o nepřátelský lokalizační dron nebo poněkud agresivnější kreatury, jimž nedělá problém jedním skokem uletět dvacet metrů a málem se přitom zničit, jen aby vás mohly zabít. A jejich projektily, které vám způsobí elektrický šok, jsou zdánlivě něco, čemu se raději budete chtít vyhnout.

Když vás zrovna nebudou bitevní roboti pronásledovat, stihnete vyléčit sebe, popřípadě své spoluhráče. Kromě klasických bandáží vám budou k dispozici například „Vita Shoty“, připomínající adrenalin z jiných her obdobného charakteru.

Aktuálně se zkrátka zdá, že povedeně zpracované prostředí a intenzivní souboje budou dobrými důvody, proč může ARC Raiders představovat silnou konkurenci pro Escape from Tarkov, aktuálně asi nejoblíbenější extrakční střílečku. Nicméně vzhledem k tomu, že půjde o free-to-play titul, jsme zvědaví, jak se vývojáři poperou s mikrotransakčním systémem, jenž téměř určitě nebude opominut.

ARC Raiders nemá stanovené datum vydání, ale v srpnu vývojáři slíbili, že titul dorazí ještě v tomto roce. Těšit se na něj mohou hráči na PC, PlayStationu 5 a Xboxu Series X/S.