V pátek večer v pražském divadle Image proběhl jubilejní 10. ročník slavnostního předávání tradičních sošek autorům nejpřínosnějších českých her uplynulého roku.

Cenu za nejlepší českou hru si odnesl pohádkový titul Pilgrims od brněnského nezávislého studia Amanita Design, které ve světě proslulo vývoje krátkých adventur jako Samorost, Machinarium, Botanicula nebo Chuchel. V letošním roce tým vydal Creaks, kteří budou mít šanci uspět v anketě Česká hra roku v příštím ročníku

Stejnou cenu si Amanita Design odnesli v roce 2016 s třetím Samorostem, zatímco v minulém roce vyhráli v kategorii Audiovizuálního zpracování díky hře Chuchel.

Přečtěte si také: Českou hrou roku sa stal Beat Saber. Porazil aj Kingdom Come: Deliverance

Nejlepší audiovizuální zpracování dle odborné poroty má středověké side-scrolling RPG Feudal Alloy od Attu Games, zatímco herní design ovládli Trickster Arts se sběratelskou karetní hrou Monolisk. Ze sošky za technologické řešení se mohou radovat tvůrci Ylands z Bohemia Interactive, kteří byli oceněni i za nejlepší free-to-play titul.

Nejlepším studentským projektem byl zvolen Silicomrades od Outside the Fox. Do síně slávy byl pak uveden Andrej Anastasov, spoluzakladatel a šéfredaktor papírových magazínů Excalibur a Score.

HRA ROKU 2019: PILGRIMS

Pilgrims vás vezme do pohádkového světa, kde si najdete nové přátelé a budete tímto světem cestovat spolu. K řešení úkolů a hádanek budete využívat desítky předmětů a také svých nových přátel. Hra obsahuje vždy více řešení jednoho problému.

AUDIOVIZUÁLNÍ ZPRACOVÁNÍ: FEUDAL ALLOY

Netradiční side-scrolling RPG zasazené do středověku, který je plný robotů. Tato 2D hra se snaží zaujmout především grafikou a neobvyklým zasazením. Kdy máte příležitost zahrát si za robotického zemědělce ovládaného zlatou rybičkou v akváriu?

HERNÍ DESIGN: MONOLISK

Monolisk je fantasy akční RPG, sběratelská karetní hra a map editor v jednom balení. Postav vlastní podzemí, pozvi do něj své přítele, vybav si hrdinu a vybíjej mapy, co tví přátelé postavili.

TECHNOLOGICKÉ ŘEŠENÍ A FREE-TO-PLAY: YLANDS 

Ylands je Free to Play kreativní platforma pro PC, Android a iOS, která hráčům a tvůrcům každého věku nabízí propracované, ale snadno pochopitelné nástroje pro tvorbu vlastních her, úrovní nebo objektů.

STUDENTSKÁ HRA: SILICOMRADES 

Silicomrades je 2D top-down kooperativní střílečka pro dva hráče. Hráči v roli dvou robotů bojují proti nezastavitelné byrokracii.