Chris Early z Ubisoftu nedávno vystoupil proti digitálnímu obchodu Steam, a řekl, že jeho obchodní model je „nerealistický“.

Mluvčí společnosti Ubisoft řekl GameSpotu, že se vydavatel rozhodl vydat The Division 2 v obchodě Epic Games Store na místo Steamu, protože distribuční model Epicu je pro vydavatele z dlouhodobého hlediska výhodnější.

"Bylo to obchodní rozhodnutí nezveřejňovat nově vydané hry na Steamu, a soustředit se na Epic Store a Ubisoft Store," uvedl mluvčí společnosti. “Ubisoft plně podporuje Epic a jejich distribuční model od třetích stran, což je dlouhodobě prospěšné pro jak velké vydavatele, tak i nezávislé vývojáře a pro průmysl videoher všeobecně. Doufáme, že toto partnerství pomůže tento model více rozvinout.“

Toto tvrzení pravděpodobně souvisí s rozdělením výnosů, které společnost Epic nabízí ve vztahu ke službě Steam. Steam obvykle udržuje 30 procent, přičemž 70 procent jde vydavateli/vývojářům. Naproti tomu Epic Games Store nabízí mnohem více, v obchodě Epic Games Store jde 88 procent vývojářům.

Co se týče budoucnosti, tak jedna z dalších velkých her od Ubisoftu, Ghost Recon: Breakpoint, taktéž vynechá Steam a vyjde na Epic a Uplay.

Uplay je samozřejmě rovněž důležitá část tohoto příběhu. Uplay je vlastní obchod Ubisoftu, takže zastavení distribuce her na Steamu zvyšuje prodeje právě na Uplay. U The Division 2 Ubisoft viděl, že prodej této hry na Uplay rostl desetkrát rychleji oproti prvnímu dílu.

Je samozřejmě nejisté, zda někdy v budoucnu Ubisoft vydá nějakou hru na platformě Steam, nicméně minimálně v dohledné době se zdá, že to francouzská společnost nemá v úmyslu.

Epic navíc už před nějakou dobou prohlásil, že pokud Steam sníží procenta, Epic změní svou politiku ohledně exkluzivit. A co si o tom celém myslíte vy?