Francouzský Ubisoft v poslední době řeší problém. Z kanadských studií firmě utíkají zkušení vývojáři, kteří jsou frustrováni z tvůrčího směřování společnosti (mimo jiné stejný vzorec her a NFT) a znepokojeni nad řešením pochybení na pracovišti. Také touží po nových výzvách jinde (v Kanadě vznikla řada nových týmů), případně si stěžují na nízké platy.

Nejnovější odchod si připisuje Patrick Plourde, jenž pro Ubisoft pracoval téměř 20 let. Byl šéfem vývoje Child of Light a kreativním ředitelem Watch Dogs 2, Far Cry 3 a Rainbow Six Vegas. Nyní si chce odpočinout a založit nezávislou firmu, která se bude soustředit na poradenství v kreativní oblasti.

„R6 Vegas, AC, FC3, CoL, WD2... bylo mi ctí spolupracovat s každým v Ubi na těchto skvělých hrách!“ napsal Plourde na Twitteru.

„Zakládám nezávislou kreativní poradenskou firmu, kde budu nadále spolupracovat s Ubisoftem a také trávit čas na některých osobních projektech,“ dodal s tím, že se chce věnovat také oblastem mimo hry, aniž by musel žádat o svolení svého zaměstnavatele.

Ubisoft potvrdil jeho odchod a dodal, že někteří kreativní ředitele si vyžádali spolupráci s Plourderem na nespecifikovaných projektech.

Odhaduje se, že z kanadských studií Ubisoftu v průběhu šesti měsíců do prosince 2021 odešlo nejméně 60 zkušených vývojářů.