Již za několik týdnů tomu bude 10 let od vydání Star Wars: The Old Republic. Přestože MMORPG od BioWare není kdovíjak často v záři mainstreamových mediálních reflektorů, nadále funguje a dalo by se říct, že se mu daří. Důkazem může být například fakt, že ještě do konce letošního roku ho má rozšířit nová expanze nazvaná Legacy of the Sith.

Při této příležitosti tvůrci z BioWare zveřejnili sedmiminutové video, které shrnuje dosavadní příběh hry, takže si může každý zájemce, ať už jde o veterána nebo nováčka, vyslechnout popis těch nejdůležitějších událostí z desetiletého fungování MMORPG, které je časově zasazené do období více než tří tisíc let před událostmi filmové ságy.

Kreativní ředitel Charles Boyd ve videu hovoří o událostech kdysi populárních cinematic trailerů, základní hry i několika rozšíření, mezi něž patří například Rise of the Hutt Cartel nebo Knights of the Eternal Throne. Díky tomu dostávají zaslouženou pozornost fanouškům známé postavy jako Darth Malgus, Theron Shan nebo Revan, protagonista původního RPG Star Wars: Knights of the Old Republic z roku 2003, které The Old Republic dějově volně předchází.

10 let příběhů však není snadné vyprávět na prostoru 7 minut, takže jde opravdu jen o letmý souhrn, který navíc zcela opomíjí události popsané v ostatních médiích, ať už jde o komiksy nebo čtveřici Star Wars knih pro dospělé. Jedna z nich, nazvaná jednoduše Star Wars: The Old Republic: Revan, vyšla před několika lety i u nás, zbylé tři - Fatal Alliance, Deceived a Annihilation - se bohužel českého překladu nikdy nedočkaly.

Video nám každopádně připomíná, že Star Wars: The Old Republic to ještě nehodlá zabalit, což je obdivuhodná a záslužná skutečnost už jen z toho důvodu, že představuje velmi vzácný případ projektu, jehož příběh je stále rozvíjen, přestože spadá do tzv. Legends kontinuity. Jinými slovy není součástí stávajícího kánonu Star Wars ságy. Naprostá většina Legends příběhů, ať už jde o hry, knihy nebo komiksy, zůstala v minulosti, konkrétně v době předcházející odkoupení společnosti Lucasfilm a značky Star Wars společností Disney. Jelikož ale The Old Republic stále vydělává, nadále může žít a pokračovat, přestože žádné jiné tituly s nálepkou Legends již prakticky nevznikají. Inu, sláva kapitalismu.

Nutno však podotknout, že aktuálně vzniká ještě jeden projekt z kategorie Legends, který shodou okolností také souvisí s videohrami a érou The Old Republic - remake Star Wars: Knights of the Old Republic. Na něm pracuje studio Aspyr, hra vyjde ve verzi pro PC a PlayStation 5 během následujících několika let. Zatím však neznáme ani přibližný termín vydání.