Americké nezávislé studio Terrible Toybox, které založil slavný designér, veterán z LucasArts a otec série Monkey Island Ron Gilbert, nepatří zrovna mezi nejproslulejší a nejviditelnější tvůrčí celky. Přitom nám už stihlo nabídnout nejeden povedený kousek.

V roce 2017 vše odstartovala skvělá retro point-and-click adventura Thimbleweed Park, na níž po čase Gilbert navázal s bezplatným experimentálním kouskem Delores: A Thimbleweed Park Mini-Adventure. To nejlepší ale přišlo minulý rok ve formě vynikající adventury Return to Monkey Island, která nám nabídla zbrusu nové, moderní, a přitom poctivé pirátské dobrodružství legendárního Guybrushe Threepwooda. A nyní máme určitou představu o tom, co Terrible Toybox může nabídnout příště.

Prostřednictvím nabídky pracovní pozice pro umělce zaměřeného na pixel art a nástroj Tiled studio Terrible Toybox odhalilo, že pod vedením Rona Gilberta aktuálně připravuje akční top-down pixel artový rogue-like/lite titul. Na název hry a další detaily si budeme muset ještě počkat, ale vypadá to to, že si vývojáři hodlají odpočinout od point-and-click adventur, ale zároveň dojde na návrat k uměleckému stylu Thimbleweed Parku a Delores.

Nezapomínejme také na to, že část komunity Monkey Islandu dávala už od oznámení adventury Return to Monkey Island nahlas najevo, že by i v tomto případě uvítala pixel art v duchu prvních dvou dílů pirátské série z let 1990 a 1991. Na něco takového sice nedošlo, místo toho jsme se dočkali vcelku svérázného a ne vždy přijímaného vizuálního ztvárnění, ale nyní vše nasvčuje tomu, že tvorba studia Terrible Toybox a pixel art půjdou dál ruku v ruce. Tak snad kombinace osvědčeného uměleckého stylu a jiného žánru a konceptu vyústí v další povedenou záležitost.