Z čista jasna přichází neznámé malé německé studio Elysium Game s oznámením next-gen hry Neo Berlin 2087, která dokonce zaujala Sony. Dvouminutový trailer se objevil na YouTube kanálu PlayStationu a mně se vybavil osud nechvalně známého first-person survivalu Abandoned. Nebudeme ale takhle při velikonočním pátku skeptici. Raději si hru představme.

Neo Berlin 2087 je filmový futuristický thriller prezentovaný jako akční adventura z pohledu třetí a první osoby. Jak název napovídá, tak nás zavede do Berlína budoucnosti. Německá metropole se kvůli technickému pokroku rozdělila. Díky kybernetickým vylepšením město ovládají bohatí, zatímco chudí bojují ve špinavých ulicích a slamech o přežití. Mimo město, v pustině, je boj o život ještě intenzivnější.

Vývojáři lákají hráče, aby se ponořili do napínavé kyberpunkové cesty o spravedlnosti, přátelství, lásce, vině, oběti a zradě. Hlavním hrdinou je detektiv, jenž chce zjistit pravdu. Naštěstí má jedinečné schopnosti porozumět lidskému chování a dokáže najít stopy, které mu pomohou vyřešit další případy. Příběh má být emotivní se srdceryvnými morálními dilematy a strhujícím vyšetřováním.

„Máte jedinečnou schopnost porozumět lidskému chování a najít stopy k vyřešení případů. Cenné informace můžete získat proniknutím do mysli podezřelých. Každá emoce, myšlenka a vzpomínka vám poskytne dílek skládačky, která vám pomůže nastolit spravedlnost a odhalit skrytá tajemství. Navzdory výzvám, které s sebou přináší orientace ve složitých společenských a politických situacích, vaše oddanost spravedlnosti nikdy neochabuje. Jste připraveni přijmout výzvu být vyšetřovatelem a přinést spravedlnost těm, kteří ji ve městě nejvíce potřebují?“ ptají se autoři prostřednictvím tiskové zprávy. Při řešení výzev budete využívat různé zbraně a dovednosti.

Neo Berlin 2087 je naplánováno na rok 2024 pro PlayStation 5 a PC (Steam). Běží na Unreal Enginu 5.

Jak se vám zatím hra zamlouvá? Hráči jsou rozděleni, některým se líbí, zatímco jiní si všímají nedostatku a tvůrcům vzkazují, že grafika není všechno.

„Trailer má atmosféru stříleček z éry PS3/360. Tento typ her mi u posledních dvou generací konzolí chyběl a jsem rád, že se v poslední době objevují akční FPS,“ přináší svůj názor jeden z hráčů. Podle některých vypadá Neo Berlin 2087 jako mix Crysis a Vanquish se zpomalením času. Další se posmívají záběrům s 10 snímky za sekundu a jeden sarkasticky dodává, že je od Sony hezké zviditelnit studentský projekt.

Vraťme se ještě ke studiu. To měl v roce 2019 v Berlíně založit Ivan Mirkovikj, který podle LinkedIn nemá žádné předchozí zkušenosti, ale přesto chce s malým týmem vytvářet hry s příběhově orientovaným, emotivním vyprávěním a grafikou na úrovni AA až AAA produkce. Finance má od německých vládních organizací BMVI, BMWK a DLR v rámci programu na posílení německého herního trhu a produkční společnosti Medienboard Berlin-Brandenburg.