Hasan Kahraman lže jako když tiskne. Už ale nejde jen o špatný marketing, který převracel pravdu a uváděl hráče v omyl, nýbrž o systematickou lež s cílem vylákat z lidí peníze. Vyplývá to z nového zjištění redaktorů serveru Gamespot, kteří mluvili s lidmi obeznámených s kontroverzním akčním survival hororem.

Přitom už to bude rok, co byl na PlayStation Blogu představen tajemným titul Abandoned od neznámého nizozemského studia Blue Box. Od té doby jsme mohli číst spoustu teorií o tom, jak je to ve skutečnosti zástěrka Hidea Kojimy a z projektu nakonec vyleze Silent Hill, případně nový Metal Gear Solid.

Nejde ani tak o bujnou fantazii fanoušků, spíše to byly náznaky samotného Kahramana. Ten se později za nejrůznější zprávy na Twitteru omlouval a uváděl, že Abandoned je nezávislý survival horor o osamělém přeživším v lese, kde řádí kult. Pak následovala řada výmluv, odkladů, omluv... Zkrátka nekonečné kolečko. Až by se v tom jeden ztratil. Což možná byl cíl autora.

V tomhle všem zmatku existuje soukromá a velmi exkluzivní skupina na Discordu, kterou vytvořil Kahraman a zve si tam oddané fanoušky, aby jim vyprávěl pohádky, sliboval, sdílel screenshoty, animace, a dokonce i stránky se scénářem. Zkrátka je lákal na projekt, který ve skutečnosti neexistuje.

Účastníci jeho skupinových chatů byli často vázáni mlčenlivostí – někteří byli dokonce nuceni podepsat obskurní NDA, jejíž kopii získal Gamespot. Podle zdrojů Kahraman vyhledával fanoušky, kteří s ním souhlasili, a když někteří členové skupiny zpochybňovali jeho plané sliby a rozpor mezi veřejnými a soukromými komentáři, vyhodil je, případně založil novou, někdy menší skupinu s novými fanoušky a/nebo lidmi, kteří s ním stále souhlasili.

V těchto skupinách a chatech dokonce Kahraman sdílel falešné materiály, s jejichž pomocí spojoval svůj projekt s Hideo Kojimou a hrou Silent Hill. Mimo jiné šlo o grafiku s nápisem Silent Hill 5 s postavou podobné té z materiálů Abandoned.

„Kahraman skupině říkával, že na Abandoned aktivně pracuje, ale postupem času nepředvedl nic, co by vypadalo reálně nebo přesvědčivě, často ani nedodržoval termíny, které si sám stanovil. Například poté, co řekl, že má na určitý den v týdnu naplánované odhalení, uplynul týden bez jakýchkoli zpráv,“ uvádí Gamespot.

Titul měl být údajně třikrát představen v létě 2021 a na prezentaci se podílel i Geoff Keighley, který ho měl odhalit na Gamescomu, ale producent slibované záběry nikdy nedostal.

Zdroje Gamespotu tvrdí, že Kahraman měl přiznat, že hra Abandoned není ve vývoji. Místo ní má být ve vývoji hratelný prolog. Ten chce autor prodávat, financovat z něj vývoj a také přilákat investory.

To, co ale Kahraman sdílí, tak způsobuje pouze zmatek. Nadále slibuje testy pro vybrané členy jeho skupiny, slibuje nové informace, ale potom ukáže pouze obrázky zdí a nakonec se svou skupinou celou noc hraje Rainbow Six: Siege a povídá si s členy o věcech, které vůbec nesouvisejí s Abandoned.

Gamespot poukazuje na to, že design byl několikrát změněn – od hororu s kultisty přes akční hru až po koncept upírů, který byl popsán jako „falešný Resident Evil“. Novináři se domnívají, že titul možná nikdy nevyjde a do prodeje se nedostane ani prolog, přičemž celý Abandoned skončí stejně jako ostatní oznámené projekty Kahramana; zapomenut.