K našim dojmům z hraní přinášíme ještě nové video, které ukazuje hru Forza Motorsport v plné kráse. Microsoft ve videu ukazuje některé z prvních závodů, včetně okruhů Maple Valley ve Spojených státech, Hakone v Japonsku a Grand Oak Raceway. Vidíme také počáteční výběr vozu. Ten je možné dále ladit a nastavovat podle svých představ.

Na Forza Motorsport, která je novým začátkem známé závodní série, pracuje mnoho vývojářů, kteří byli součástí už prvního dílu. Mezi nimi je generální ředitel Dan Greenawalt, jenž prozradil, že v roce 2000 byli v týmu pouze čtyři. Od té doby se studio rozrostlo a odvětví se hodně změnilo, ale jejich vize zůstala do značné míry stejná.

„Naším cílem je pomáhat lidem zamilovat se do aut. Chceme budovat tu vášeň pro auta. Chceme vytvořit komunitu, která miluje auta a miluje hry. To je jádrem série Forza již dlouhou dobu. V Horizonu je to prostřednictvím svobody a průzkumu, v Motorsportu zase dovednostmi a soutěžemi. To znamená, že jde o dvě formy stejné vize,“ řekl Greenawalt během rozhovoru s novináři, kterého jsme se zúčastnili.

„Pomocí špičkové grafiky a neuvěřitelného zvuku se snažíme vytvořit pohlcující zážitek, který vám pomůže zamilovat se do aut v průběhu hraní. Ve fyzice a umělé inteligenci jsme provedli více inovací než ve všech předchozích Motorsportech dohromady,“ přidal Greenawalt a vyzdvihl obsah v podobě 500 aut a 20 tratí.

Přijde vám to málo? Forza Motorsport nemá být o sbírání auta. Cílem je, abyste si našli 10 aut, která vás osloví a do kterých se zamiluje. V tom pomáhají nové systémy, včetně systému hodnotícího průjezd každou zatáčkou, abyste byli motivování se zlepšovat a posouvat sebe i vůz na maximální hranici.

Tyhle nové systémy a celková změna přístupu jsou důvodem, proč hra vychází až po šesti letech. Od roku 2005 do roku 2017 vycházela Forza Motorsport každé dva roky. Když se ale vývojáři dostali do generace Xboxu One, tak cítili, že se více zaměřují na sbírku aut. Změny si vyžádaly čas. Nakonec má být ze hry živá, dýchající platforma, jež vydrží roky a bude růst spolu s komunitou. Od prvního dne se tak můžete těšit na nový obsah pro kariéru i multiplayer, mj. na nové vozy, tratě a závody.

„Každý měsíc plánujeme do Builders Cupu vydat novou tour, která bude obsahovat nová auta a případně i nové tratě,“ potvrdil kreativní ředitel Chris Esaki a zaměřil se na rozdíly mezi předchozími kampaněmi a tou v nové Forze Motorsport. „Předchozí byly o sbírání aut, zatímco ta současná je o přirozeném učení, kdy začínáte se sériovým vozem a postupně odemykáte nové díly, abyste si ho vylepšili. Takže je to více o postupu auta.“

V rozhovoru došlo na kvalifikace, která bude součástí plnohodnotné závodního víkendu v multiplayeru. Zahrnuje tedy volný trénink, kvalifikaci a samotný závod. V singleplayeru je místo kvalifikace nový systém odměňování za riziko s názvem Challenge the Grid. Můžete si vybrat, na jaké pozici budete startovat. Čím níže samozřejmě budete, tím větší odměnu můžete na konci závodu dostat.

„Po stisknutí tlačítka s více informací můžete v Challenge the Grid vidět všechny kvalifikační časy, kterých dosáhla umělá inteligence během tréninku, a můžete se snadno zařadit tam, kde byl váš nejrychlejší čas,“ řekl Esaki.

Multiplayer je pak rozdělen na speciální závody a otevřené závody. V prvním případě nemusíte nic řešit, tady jsou vyvážená auta, do kterých naskočíte a hned můžete jezdit. Takže neřešíte žádné úpravy a vylepšení. Naopak otevřené závody jsou o všech těchto maličkostech, od výběru automobilu až po jeho sebemenší úpravy. Ve volné části si můžete nastavit druh závodění, včetně délky. Nechybí dokonce 24 hodin Le Mans, stejně tak mnohem kratší verze tohoto závodu.

Forza Motorsport na Xboxu Series X/S poběží při 60 snímcích za sekundu. Rozdíl bude v kvalitě a rozlišení, kdy na Series X to bude 4K a na Series S méně; pravděpodobně 1080p. Tady jsou tři režimy, které budete mít na Xboxu Series X:

  • Výkon: Prioritou je 60 snímků za sekundu na trati v rozlišení 4K
  • Výkon RT: Povolí ray tracingu na trati při 60 snímcích za sekundu s proměnlivým rozlišením
  • Vizuální efekty: Maximalizuje vizuální kvalitu 4K na trati s ray tracingem při 30 snímcích za sekundu

Forza Motorsport vyjede 10. 10. letošního roku na Xbox Series X/S a PC. Hra bude ve stejný den dostupná v předplatném Game Pass a bude mít české titulky.