Dobré ráno. Úspěch PC verze God of War. Další rekord Steamu. Zajímavost o Horizon Zero Dawn. Sea of Thieves čeká zářná budoucnost. Tvůrce Yakuzy založil nové studio. Battlefield 2042 má mít jeden free-to-play mód.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Pro Horizon Forbidden West a Gran Turismo 7 si musíme na PlayStationu 5 uvolnit dost místa. Akční adventura s pokračováním dobrodružství Aloy zabere přes 96 GB a očekávané závody 110 GB. Z toho 20,5 GB má být pro day one patch.

- Polské studio People Can Fly nabírá nové členy do svých kanceláří v Krakově a na ukrajinském Lvově. Poslední hrou od nich je střílečka Outriders. Kromě její podpory pracují na Project Gemini pro Square Enix a Project Dagger pro Take-Two.

- Hlavní umělec postav z Rare se připojil k Playground Games, kde bude zastávat pozici character lead pro připravovaný restart série Fable. V Rare pracoval na Sea of Thieves a také se podílel na Everwildu. Před nástupem do Rare v roce 2020 byl Hynes několik let v SIE London Studio, kde pracoval na PSVR střílečce Blood and Truth.

- Partnerské studio PlayStationu se rozrůstá. Deviation Games oznámilo otevření nové divize v Kanadě. Deviation Games založili v roce 2019 bývalí zaměstnanci firmy Treyarch, kteří chtějí vytvořit revoluční novou značku pro PS5.

- Microsoft potvrzuje první hru, která zavítá v únoru do Xbox Game Passu. Jde o akční RPG v zajímavým prostředí s poutavou hratelností. Alespoň tak jsou hodnoceny PC a Nintendo Switch verze z loňského roku. Už 3. 2. se Dreamscaper dostane na Xbox Series X/S a Xbox One.

- Steam překonal rekord z 9. 1. 2022. 29 201 174 současně přihlášených uživatelů bylo evidováno 23. 1. 2022. Předchozí rekord byl 28 milionů. Pokud to takhle půjde dál, do konce roku může služba od Valve překonat 30 milionů.

- PC verze God of War na Steamu překonala milion prodaných kusů. Zatím je to neoficiální údaj sestaven pouze z veřejných uživatelských profilů. Nesmíme také zapomenout, že se hra prodává na Epic Games Store. God of War je zároveň první hrou od Sony, která se i druhý týden drží na prvním místě nejprodávanějších her na Steamu.

  1. God of War
  2. Monster Hunter Rise
  3. Ready or Not
  4. Dying Light 2: Stay Human
  5. Elden Ring
  6. Total War: Warhammer
  7. Project Zomboid
  8. Valve Index VR Kit
  9. Warm Snow
  10. Red Dead Redemption 2

- V prototypech Horizon Zero Dawn se počítalo s možností létat na hřbetu Stormbirda. Při vývoji hry ale bylo rozhodnuto tuto věc nezahrnout. Proč? To nevíme.

- Se Sea of Thieves mají vývojáři velké plány. Kreativní ředitel Mike Champan prohlásil, že 95 % cílů, které byly stanoveny před třemi roky, bylo loni splněno, ale fanoušci se mohou těšit na další zajímavý obsah. Champan tuhle etapu nazval jako druhý díl, jenž je ještě ambicióznější.

- V Electronic Arts mají usilovně přemýšlet o tom, jak nastartovat Battlefield 2042. Jednou z možností je dát část hry zdarma. Insider Tom Henderson zaslechl, že by měl být free-to-play alespoň jeden z módů hry, mohl by to být Portal nebo Hazard Zone. Portal má pravidelně více hráčů než Hazard Zone a myšlenkou EA má být, že po této ukázce bude chtít více hráčů zaplatit za plnohodnotný zážitek.

- Toshihiro Nagoshi, tvůrce série Yakuza, založil nové studio s názvem Nagoshi Studio ve spolupráci se společností NetEase Games. Zakládajícími členy jsou další bývalí zaměstnanci Segy a Ruy Ga Gotoku. Společně chtějí dělat něco nového. Toshihiro totiž odešel, protože ho unavovalo dělat pořád to samé. Věří, že sérii Yakuza převezmou noví a mladší vývojáři.

- Na dabingu v 10 jazycích pro Dying Light 2 se podílelo 999 herců, odhalil Techland a přinesl souhrn o jazykové podpoře. České titulky nechybí.