Ani jednu ze sedmi nominací nedokázal Marvel’s Spider-Man 2 proměnit ve vítězství a z letošních The Game Awards odchází bez ceny. Naopak se radují autoři skvělého RPG titulu Baldur’s Gate 3 a atmosférické survival akce Alan Wake 2.

O úspěchu mohou mluvit také společnosti Microsoft a Nintendo. Xbox si odnesl cenu za nejlepší audio design díky Hi-Fi Rush od studia Tango Gameworks z divize Bethesda Softworks a Forza Motorsport přidala cenu za inovaci v oblasti přístupnosti. Nintendo zase oslavuje cenu za nejlepší akci/adventuru pro The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, stejně tak za nejlepší simulaci/strategii u Pikimin 4 a nejlepší rodinnou hru Super Mario Bros. Wonder.

Sony tak může těšit pouze cena pro seriál The Last of Us za nejlepší adaptaci a že se nejvíc očekává Final Fantasy VII Rebirth od Square Enix. Akční RPG má časovou exkluzivitu pro PlayStation 5.

Situaci u Spider-Mana 2 nezachránilo ani hlasování veřejnosti. Player's Voice Award vyhrálo Baldur's Gate 3. Fanoušci PlayStationu dávají tuhle prohru najevo v komentářích na sociálních sítích. Studio Insomniac Games poděkovalo všem za nominace pro Marvel's Spider-Man 2 a pogratulovalo vítězům a nominovaným. Pod příspěvkem se objevují názory, že Insomniac byl okraden o všechno.

Spider-Man 2 se ucházel o tyto ceny: Hra roku (vítěz Baldur's Gate 3), Nejlepší herní režie (Alan Wake 2), Nejlepší příběh (Alan Wake 2), Nejlepší zvukový design (Hi-Fi Rush), Nejlepší herecký výkon (Baldur's Gate 3), Inovace v přístupnosti (Forza Motorsport) a Nejlepší akční/dobrodružná hra (The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom).

Připomeňme, že o výsledcích The Game Awards z 90 % rozhoduje odborná porota, zbývajících 10 % připadá na veřejnost.