O chystaném remaku Resident Evil 4 jsme se v poslední době dozvěděli spoustu nových informací. Naposledy nám vývojáři z Capcomu odtajnili, že bude kladen větší důraz na stealth a boj pomocí nože. Dočkáme se také New Game+, photo módu, bezplatné aktualizace pro PSVR2 nebo třeba rozšířené vesnice a vedlejších úkolů. Nyní nám tito japonští specialisté na survival horory ukázali další a doposud největší seznam novinek v jejich chystaném titulu. Takže žádné zdržování, Ashley se sama nezachrání!

První novinkou jsou chapadla, která budou trčet z hlav vesničanů poté, co jim onu hlavu ustřelíte. To jsme sice mohli na nějakých záběrech, jichž se nám dostalo, vidět. Nyní se ale dozvídáme, že jejich útoky půjde odrážet nožem a že po transformaci do tohoto „chapadlového stavu“ budou nepřátelé mnohem silnější.

To, že bude kladen větší důraz na prozkoumávání lokací a plnění vedlejších úkolů, taky dávno víme. Nově zveřejněné záběry však odhalují, že v okolí jezera, které půjde mimochodem volně prozkoumat na lodi, najdete nejen svatyně, jejichž význam autoři zatím tají, ale také jakési modré poznámky s úkoly. Za jejich splnění máte být odměněni spinely – drahokamy, které lze prodat. A tím se dostáváme k další novince. Kromě nábojů totiž při prozkoumávání najdete i poklady. Ty pochopitelně můžete prodat obchodníkovi a zisk z nich investovat například do vylepšení. Pokud však nějaké typy pokladu osázíte již zmiňovanými spinely, hodnota obou produktů vzroste. Takže čím více drahokamů, tím více peset. A čím více peset, tím lepší budou naše zbraně.

Když už mluvím o zbraních, tak musím rozhodně zmínit i fakt, že legendární obchodník, kterého při putování rozmanitou španělskou krajinou potkáte, vám čas od času nabídne ke koupi jiné zbraně. Může se tak stát, že vás nejednou při jeho návštěvě překvapí novým druhem, který si budete moci pořídit. Již zakoupené vybavení pak nemusíte složitě přepínat v inventáři. Pro snadnější přepínání během boje poslouží sloty pro rychlý výběr. Na záběrech je vidět, že pozic pro zbraně má být osm. Těžko však říct, zda jich tolik bude dostupných hned od začátku. Všechno vybavení pak standardně uložíte do inventáře nebo chcete-li kufříku, který lze vybavit přívěskem. Ten vám pak přidá nějakou tu výhodu navíc. Třeba to, že sprej nám vyléčí 100 % zdraví.

A dostáváme se k Ashley, hlavnímu důvodu, proč je ústřední protagonista Leon S. Kennedy vyslán do Španělska. Nově jí lze přikázat, aby se u vás držela blízko nebo naopak aby utekla, co nejdál může. Druhá varianta, tedy poslání do bezpečí, vám sice dá trochu času pozabíjet krvelačné obyvatele, musíte si však dát pozor, aby nebyla moc daleko. Na to, že se vzdálí až příliš, vás nově upozorní ikonka v pravém dolním rohu obrazovky. S ohledem na to, že nepřátelé jdou po Ashley nyní mnohem více než v původní hře z roku 2005, to vypadá, že část hry, kdy po našem boku bude prezidentova dcera, nebudou žádný med. No aspoň že nám teď čas od času pomůže otevřít dveře

Těšit se dále máme na pořádné exploze. Nejen na situace, kdy vesničanům rozstřelíte molotovy v rukou, ale hlavně na vybuchující sudy. Ano, už i tady jsme se dočkali fenoménu téměř všech akčních her. A pokud by vám sudy ani molotovy nestačily, můžete naopak omráčit kultisty oslepujícím granátem. Jestliže si ale nevystačíte ani s tím, přichází na řadu poněkud větší kalibr. Jakmile se totiž dostanete do hradu, dá vám hra možnost využít v boji katapulty a děla, které tu jsou všemožně rozesety.

Než se však do hradu dostanete, budete muset projít jeho sklepení. To nyní působí děsivěji než dříve. Všude je krev, děsivé zvuky a hlavně tu narazíte na Garradora, protivníka, kterého bychom měli všehovšudy potkat celkem čtyřikrát. Dvoumetrový mutant s helmou a drápy má nově být mnohem silnější a rychlejší. Je však zachována mechanika toho, že je hluchý a slepý. Což opět potvrzuje, že se v remaku dočkáme většího důrazu na plížení. Poslední milou novinkou je souboj s Jackem Krauserem. V původním titulu z roku 2005 šlo totiž o pouhou cut-scénu. Nyní bude souboj s tímto všivákem plně hratelný.

A co vy? Těšíte se na remake tolik jako my? Pokud ano, tak rozhodně nezapomeňte číst náš web. Brzy se tu totiž objeví článek, ve kterém si kompletně shrneme události, které se staly od prvního dílu až do toho čtvrtého. A to včetně komiksů a Weskerových deníků. Mezitím nám můžete napsat do komentářů jak se vám představené novinky líbily, a uvidíme se příště!