Podle očekávání v Sony zahájili interní vyšetřování úniku informací o PlayStation 5 Pro. Někdo vynesl technické specifikace nové konzole, která ještě nebyla oficiálně představena.

K detailům o PS5 Pro se předčasně dostal minimálně YouTube kanál Moore's Law is Dead a Tom Henderson z Insider Gaming. Oba mají mít k dispozici dokumenty. Ty pravděpodobně pocházejí od nějakého studia mimo Sony, takzvaného third-party týmu. Unikly totiž až poté, co Sony poskytla informace a zřejmě i samotné vývojové verze konzole (takzvané dev kity) dalším tvůrcům her.

Podobná vyšetřování jsou obtížná. Nepředpokládá se, že Sony objeví osobu, která detaily vynesla. V důsledku úniku by ale mohla omezit sdílení informací a nových technologií s vývojáři mimo své týmy a velké společnosti, s nimiž spolupracuje.

Uniklé informace totiž může využít konkurence. Možná se tak už stalo. Microsoft kdysi odmítl výkonnější verzi současného Xboxu s tím, že tím už je Xbox Series X, zatímco Series S je základ. V jižní Koreji ale před několika hodinami byl certifikován nový dev kit pro Xbox. V současné době nevíme, co je zač.

Sarah Bond před časem na konec letošního roku slíbila nový hardware. To se ale očekával spíše Xbox Series X bez Blu-ray mechaniky a nový ovladač. Případně ještě Xbox handheld, o kterém se spekulovalo. Údajně bude mít výkon jako Series S.

Naposledy Microsoft dev kit certifikoval v roce 2020, pět měsíců před uvedením konzolí Xbox Series S na trh. Tak uvidíme, co se chystá.