Všichni víme, že počet kusů PlayStationu 5 bude v den vydání omezen a na všechny zájemce se s největší pravděpodobností nedostane. V internetových obchodech to bude fungovat stylem „kdo dřív přijde“. Sony si ale pro své věrné fanoušky připravila speciální registraci, která jim umožní zarezervovat si PS5 v předstihu.

Sama Sony upozorňuje, že k předobjednávce bude omezené množství konzolí PS5. Stejné to bylo u PS3 i PS4. Spousta zájemců bude muset čekat na druhou vlnu, která snad bude k dispozici ještě před vánočními svátky. V tom horším případě na začátku roku 2021.

Přečtěte si také: PS5: Adaptivní spouště a hmatová odezva jsou jasnou revolucí, tvrdí vývojáři her

Registrace je v současné době dostupná pouze pro hráče žijící ve Spojených státech amerických - pokud žijete jinde a odešlete objednávku s adresou mimo USA, tak vás Sony automaticky vyřadí. Každopádně, Sony na základě PSN ID vybere hráče a ti budou vyzváni, aby si jako první PlayStation 5 předobjednali. Vypadá to, že až poté budou předobjednávky dostupné pro všechny ostatní. Jinými slovy, Sony vyhradila část kusů pro věrné fanoušky, kteří ale nesmění s předobjednávkou otálet. I pro ně platí „kdo dřív přijde“.

Jak takové fanoušky bude vybírat? Výběr bude založen na předchozích zájmech a aktivitách u PlayStationu. Větší šanci tak budou mít zřejmě hráči, kteří hráli na různých platformách Sony, kupují často hry a jsou zkrátka nejvíce aktivní. Společnost to pozná dle PSN ID, které je nutné pro registraci.

Sony vybraným jedincům zaručuje možnost předobjednat si jeden kus PS5 nebo digitální edice bez Blu-ray mechaniky. Dále dva bezdrátové DualSense ovladače, dvě dobíjecí stanice, dva pulzní 3D headsety, dva dálkové ovladače a dvě HD kamery.

Nás se registrace netýká, ale je to alespoň důkaz, že se Sony postupně chystá a brzy by snad mohla oznámit datum vydání PlayStationu 5, cenu konzole i samotné datum, kdy bude možné si next-gen konzoli předobjednat.

Nadále se spekuluje, že PS5 bude stát 500 euro s Blu-ray mechanikou a 400 euro bez mechaniky. Konzoli očekávejte koncem letošního roku.