Téměř každý den můžeme číst spekulace o ceně nové generace konzolí, ale společnosti Sony a Microsoft shodně mlčí a vyčkávají na správný čas. Jednou se objevují zvěsti, že Xbox Series X bude výrazně levnější, protože ho americká firma bude dotovat. Jindy zase „zaručené“ zprávy, že Xbox Series X bude dražší. Jednoho už takové spekulace unavují.

Stále více zdrojů se začíná shodovat na ceně. Ta by u PlayStationu 5 i Xboxu Series X mohla být dříve předpokládaných 499 dolarů/eur. Nově s touto cenou přišel známý insider Roberto Serrano a k tomu zveřejnil i datum premiéry.

Podle Serrana se premiéra Xboxu Series X uskuteční 6. 11. 2020 a prodávat se bude za 499 dolarů/eur. Ve stejný den má mít na trhu také levnější a méně výkonná verze pojmenována Xbox Series S. Ta má mít cenovku 299 dolarů/eur.

PS5 na pulty obchodů dorazí 13. 11. 2020 také za 499 dolarů/eur, zatímco digitální edice bez Blu-ray mechaniky bude za 399 dolarů/eur. U digitální edice ovšem insider neuvádí datum premiéry. Předpokládáme, že obě verze vyjdou ve stejný den.

Stojí za připomínku, že stejné ceny se objevily už i v několika zahraničních obchodech. V některých dokonce i podobná data vydání. Tak uvidíme. Roberto Serrano působí věrohodně, jako první potvrdil datum eventu The Future of Gaming, kde Sony odhalila PlayStation 5, a často na Twitteru zveřejňuje různé zajímavosti.

Přečtěte si také: Xbox Series X s motivem Wonky doplňuje čokoládový ovladač

Pokud se ceny ukážou jako pravdivé, tak v přepočtu to máme 13 000 korun za PS5 a Xbox Series X, zatímco u PS5 Digital cena dle kurzu vychází na 10 426 korun a u Xboxu Series S na 7 800 korun. Doporučená maloobchodní cena ale bude o pár stovek vyšší, dle mého maximálně o 1000 korun.

Maloobchodní cena pro PS4 byla v roce 2013 stanovena na 10 490 Kč (ve světě 399 dolarů/euro), s hrou se konzole prodávala za 11 590 Kč.

Serrano dodává, že informace má od svých zdrojů. Současně upozorňuje, že obě společnosti mohou cenu i datum vydání změnit.