Jste hráči The Sims 4? Tak byste se měli mít na pozoru, obzvláště pokud patříte, stejně jako miliony dalších hráčů této hry, mezi osoby, kteří si titul rádi obohacují modifikacemi, přinášející nové oblečení, vlasy, make-up, ale také zcela nové herní zážitky, a to včetně těch řadících se do kategorie 18+.

Před několika dny byla zjištěna ztráta dat hráčů, kteří si do své složky „mods“ přidali škodlivý mos. Ten po spuštění hry sepnul skript s přidaným malwarem a hráči tak ztratili své citlivé údaje. Soubor navíc poškodil hru samotnou. Celý skript byl schopný se nabourat také do Discordu a aplikací pro správu kryptoměn. Byl schopen získat veškeré údajně i z těchto platforem.

O nebezpečí varovalo hned několik hráčů, včetně tvůrců modů. Tvůrce Deaderpool, který pro The Sims 4 vytvořil MC Command Center, což je mod založený na pokročilé správě hry, umožňuje měnit jednotlivé skripty, takže je velmi všestranný, o tom informoval na svém Discordu s konkrétním seznamem aktuálně napadených modifikací.

Problém je, že se tyto mody dostaly i na samotné Curseforge, se kterým minulý rok The Sims navázalo spolupráci. Jde o aplikaci umožňující lepší správu modifikací, včetně instalace a odstraňování modů, bez nutnosti vkládat soubory ručně do složky hry. Curseforge bylo považováno za místo, kde stahujete bezpečné modifikace. V současné době není jasné, jak se na platformu škodlivé mody dostaly.

Osvětu ohledně tohoto nebezpečí spustil i youtuber Pixelade, který je jedním z nejznámějších tvůrců YouTube obsahu ze hry The Sims. V krátké čtyřminutovém videu varuje před mody a vlastním obsahem. Informuje o hacknutí účtu jednoho z tvůrců na webu The Sims Resource, který byl před Curseforge jakousi neoficiální platformou, kde si můžete stáhnout do své hry naprosto cokoliv. Hacker tohoto účtu měl údajně nahrát škodlivý mod právě tam, proto není možné doporučit si z tohoto webu cokoliv stahovat. Zároveň vybízí, že pokud si nedej bože někdo některý z těchto modů již nainstaloval, aby ho okamžitě smazal a počítač nechal zkontrolovat antivirovým programem.

Tvůrci modů se rozhodli, že to tak nenechají a začali proti tomuto způsobu zisku informací bojovat tvorbou programů na detekci těchto škodlivých souborů. Twisted Mexi, jeden z největších tvůrců modů, který nyní pracuje na velkém projektu, který by měl hráčům umožnit úpravu a tvorbu světů, byl jedním z nich. Již nyní lze na jeho webu stáhnout program s názvem Mod Guard, jenž slouží právě k detekci modů obsahující malware. Curseforge na sebe nenechalo dlouho čekat a v reakci na tyto nemilé události umožnilo všem hráčům stažení jednoduchého čističe, sloužícího ke stejným účelům.

Na základě těchto události je nyní potřeba si dávat pozor, jaké mody si do hry stahujete. Je nutné upřesnit, že se toto týká zatím pouze hráčů hrající na Windows, protože malware používá příponu .exe, takže všichni hrající na Macu nebo Linuxu jsou v bezpečí. Ale je otázkou času, kdy se i toto může změnit. Nyní lze říct, že nejbezpečnější způsob je si mody nestahovat vůbec. Pokud to bez nich nezvládnete, tak využívejte jen oficiální stránky moderů anebo si pořiďte některý z výše zmíněných programů.