23. 12. 1997 v Japonsku vyšlo první Gran Turismo. Studio Polyphony Digital se Sony si při té příležitosti připravili vzpomínkové video. V něm hlavní tvůrce Kazunori Yamauchi děkuje fanouškům a odhaluje, že série má k 16. 11. 2022 na kontě více než 90 milionů prodaných kopií.

Zajímavé je, že součástí studia Polyphony Digital jsou nadále zakladatelé, což je v herním průmyslu, kde je fluktuace na denním pořádku, anomálie. Tým v současné době tvoří 200 lidí. O to více je Yamauchi rád, že si místo filmového průmyslu vybral ten videoherní.

„Přestože jsem začal vytvářet videohry v deseti letech jako koníček, nikdy jsem neuvažoval o tom, že bych se tomu věnoval. Když mi bylo 14 let, založil jsem filmový kroužek, kde jsme tvořili filmy, takže když jsem nastoupil do Sony, doufal jsem, že budu vytvářet vizuální produkty. Ale oddělení, na které jsem byl přidělen, nebylo takové, jaké jsem očekával,“ prozradil Yamauchi.

Yamauchi nastoupil v Sony do oddělení, kde vznikala konzole PlayStation. „Nebylo to místo, ve které jsem doufal, ale když se na to teď dívám zpětně, dá se říct, že jsem měl velké štěstí,“ uvědomuje si tvůrce Gran Turisma.

„Fascinovala mě 3D grafika v reálném čase, na kterou mnoho lidí čekalo, a já jsem vytvářel a předkládal plány pro všechny druhy videoher, nejen pro závodní hry, ale také pro RPG, dobrodružné hry, akční hry, logické hry a další. Výsledkem bylo, že Gran Turismo převzalo nápaditější formát závodní hry Motor Toon Grand Prix a stalo se jedním z prvních first-party titulů pro PlayStation, ale kdyby byl schválen plán na jinou než závodní hru, je velká šance, že bych dnes místo Gran Turisma dělal něco jiného,“ dodal.

Dosud posledním dílem je Gran Turismo 7, vyšlo 4. 3. 2022 na PlayStation 5 a PlayStation 4. V budoucnu se může série objevit i na PC.

Připomeňme, že 11. 8. 2023 bude mít premiéru film Gran Turismo.