V posledních letech to někteří „fanoušci“ her a platforem přehánějí a po běžné kritice se uchylují k útokům na vývojáře. Urážejí je na sociálních sítích a bohužel jsou i případy, kdy jim vyhrožují. Tyto osobní online útoky odsoudil generální ředitel Ubisoftu.

Dříve se něco podobného stalo tvůrcům The Last of Us Part 2 z Naughty Dog kvůli příběhu Joela a svalnaté Abby. Yves Guillemot přímo nezmínil, jakých jeho zaměstnanců se to týkalo. Ale vzhledem k reakcím, které vyvolal černý samuraj Yasuke v Assassin’s Creed Shadows, tak bych očekával, že tomuto útoku čelili právě tvůrci velkého akčního RPG zasazeného do feudálního Japonska.

„Jsem znepokojen vulgárními a přímými útoky na internetu, které byly namířeny proti některých členům našeho týmu a našim partnerům. Chci jasně říct, že Ubisoft tento typ odsouzeníhodného chování kategoricky odsuzuje,“ uvedl Guillemot v rozhovoru publikovaném na oficiálních stránkách Ubisoftu.

První trailer na Assassin’s Creed Shadows

Lodivod francouzské společnosti vyzval ostatní vývojáře, vydavatele a hráče, aby ani oni nezůstali k podobným incidentům lhostejní. „Jsem hrdý na to, že mohu podporovat úžasnou práci našich týmů a partnerů, a vždy budu důvěřovat jejich tvůrčím rozhodnutím. Všichni bychom měli oslavovat tvrdou práci a talent, který se podílí na tvorbě videoher,“ dodal.

První trailer na Assassin’s Creed Shadows nasbíral 290 000 lajků a 747 000 palců dolů. To je kolosální rozdíl. Negativních reakcí si všiml i Elon Musk. Kontroverzní miliardář a majitel Tesly na svou sociální síť X napsal, že DEI zabíjí umění. DEI je zkratka pro Diversity, Equity a Inclusion (rozmanitost, rovnost a začlenění). Vývojáři se mají snažit do své hry zahrnout současné názory a například sexuální a rasové menšiny.

Na komentář reagoval Marc-Alexis Cote, šéf značky Assassin’s Creed. Podle něj Musk podceňuje nenávist. „To, o čem Elon mluví, není hra, kterou děláme. Lidé si ji musí zahrát sami, aby to zjistili. Pokud během prvních 12 minut hraní stále nepochopí náš výtvor, pak si můžeme promluvit,“ dodal.

Assassin’s Creed Shadows vyjde 15. 11. letošního roku na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Dáte hře šanci?