Pokud jste už dohráli všechna vaše oblíbená RPGčka tolikrát, že vás nebaví nebo jste jednoduše unaveni z klasických RPG mechanik, máme tady pro vás několik zajímavých role-playing titulů, které jsou ale poněkud odlišné a dost možná zaujmou i ty z vás, které tento žánr nebaví.

SOUTH PARK: THE STICK OF TRUTH

Jako první tu máme South Park: The Stick of Truth. Ten sice nabídne klasický tahový bojový systém, ale zároveň zde najdete humor, který prostě jinde není. Dokazuje to už fakt, že mezi klasické třídy - zloděj a mage patří i žid. Jestli tedy máte rádi South Park, rozhodně by se vám mohla líbit i tato herní adaptace, která má dokonce i pokračování.

RUNE FACTORY

Jestli chcete něco trochu víc hardcore, je tu zase Rune Factory. Konkrétně první a druhý díl, ve kterém když umřete mimo město, musíte jet úplně od začátku. Klade se zde i velký důraz na vztahy s postavami, a pokud se s někým spřátelíte opravdu hodně, můžete si ho i vzít. Série má 5 dílů a 2 spin-offy, takže se nemusíte bát, že by hra rychle skončila. Pro autentický zážitek ale doporučujeme první dva díly.

NEVERWINTER NIGHTS

Úplně prvním MMORPG s grafikou, a nejen textovým rozhraním bylo Neverwinter Nights. To běželo od roku 1991 až do 97. Dnes už si sice původní verzi nezahrajete. Nicméně existuje singleplayerová předělávka hry, která vám umožní vyzkoušet si, jak se vlastně takové první grafické MMORPG hrálo. Pokud vás tedy zajímají staré hry anebo jednoduše už opravdu nemáte co hrát, rozhodně tento titul stojí za vyzkoušení.

EVOLAND

Když už jsme u těch starých her, tak Evoland vás provede evolucí herní grafiky a zároveň hned několika různými žánry. Můžete se tak podívat na to, jak hry vypadaly, když tvůrci mohli pracovat pouze s limitovaným množstvím barev, a prokousat se postupně až do 3D světa. Přitom si zahrajete top-down RPG, bojovku a plošinovku. Vše v jedné hře. Evoland je také dostupný i na mobily a má i druhý díl. Nicméně doporučujeme zahrát si spíše ten první.

UNDERTALE

O této unikátní "self-aware" hře slyšel snad každý. Dost lidí ji ale stále nehrálo a je nutno říct, že byste ji rozhodně měli alespoň vyzkoušet. Undertale je plný překvapení a nečekaných zvratů. Vyzkoušíte si zároveň unikátní soubojový systém, který je mixem tahového systému, plošinovky a bullethellu. Příběh je vtipný a taky trochu děsivý. Na internetu můžete také nalézt hromadu skrytých dialogů a místností.

RUNESCAPE

V tomto MMORPG nemáte žádný povinný příběh, podle kterého byste se museli řídit. Hra samozřejmě lore má, ale je jenom na vás, kam půjdete a proti čemu budete bojovat. Runescape už je sice stará hra, ale od roku 2001 byla 3x přepsána do nových enginů, což znamená, že její grafika je relativně obstojná i dnes. Pokud byste však chtěli, můžete si zahrát i starší verzi hry, případně si Runescape zapnout dokonce na mobilu.

MY TIME AT PORTIA

Poslední hrou na seznamu je My Time at Portia. V tomto novějším titulu budete vyrábět vesničanům vašeho města nejrůznější věci. Vlastníte totiž dílnu, a tak nejste přímo bojovník. To ale neznamená, že zde soubojový systém není. Na vaší cestě za surovinami totiž narazíte na nejednoho nepřítele. Jde ale spíše o jednoduchý systém a hra se zaměřuje hlavně na dialogy, výrobu a vytváření vztahů s místními lidmi.

Doufáme, že jsme vám trochu otevřeli svět RPG titulů, a to ať už jste jejím fanouškem nebo ne. Možností je ve světě her spoustu, a tak nás vývojáři stále nepřestávají překvapovat. Snad tedy alespoň jednu ze zmíněných her vyzkoušíte a ponoříte se do rozsáhlých světů RPGček.