Společnosti Rockstar Games opravdu záleží na PC hráčích, to nemůžu říct. Slavní tvůrci sérií Grand Theft Auto a Red Dead Redemption nikdy neskrývali, že uživatele osobních počítačů považují za druhořadý póvl, a tak by nás nemělo překvapit, že si více než 9 let po vydání Grand Theft Auto V na PC někdo z tvůrců uvědomil, že by možná nebylo od věci přidat do GTA Online řádnou ochranu proti cheatování.

Rockstar konkrétně vsadil na ochranu BattlEye, která může být dobře známá třeba příznivcům českého studia Bohemia Interactive. Bohemka totiž sází na BattlEye už od dob Army 2 z roku 2009 a aktuálně se s ní můžete setkat při hraní Army 3, Army Reforger a DayZ. Ochranu si oblíbil také Ubisoft, jak dokazují multiplayerové tituly Rainbox Six Siege, Ghost Recon: Breakpoint, Rainbox Six Extraction, XDefiant, Watch Dogs Legion a Skull and Bones. Dále můžeme zmínit PUBG: Battlegrounds, Ark: Survival Evolved či Mount & Blade 2: Bannerlord.

Může BattlEye pro hráče GTA Online něco změnit? S ohledem na dost proměnlivou účinnost této ochrany napříč jednotlivými tituly a na fakt, že je GTA Online opravdu oblíbeným terčem cheaterů, si nejsme jistí. Pro příznivce singleplayeru se naštěstí nemění vůbec nic, protože vývojáři přidali možnost BattlEye zcela vypnout. Určená je především hráčům samotného GTA V a pro případ možných konfliktů s launchery třetích stran. Spíš bychom se každopádně měli ptát, proč k této novince došlo až teď.

Odpověď možná najdeme v nepopulárním Rockstar Games Launcheru. Jedna z novějších aktualizací totiž hráčům v adresáři launcheru v Dokumentech na krátkou dobu vytvořila mimo jiné prázdnou složku s názvem GTA V Gen9. Ta naznačuje, že Rockstar možná na PC konečně uvede vizuální a technická vylepšení, která si mohou majitelé PlayStationu 5 a Xboxu Series X|S užívat už od poloviny března/marca 2022, kdy vyšla placená next-gen verze GTA V a GTA Online. Jedná se například o podporu ray tracingu, HDR nebo textur ve vyšším rozlišení, případně o kontroverzní předplatné GTA+.

Ochrana proti cheaterům by určitě byla adekvátním doplňkem, i když bychom možná byli radši za nějaké kouzlo, díky kterému by si někteří hráči GTA Online konečně přestali plést moddery a cheatery. Jedni jsou šikovní tvůrci, díky kterým můžete při hraní GTA V zdarma hrát za Iron Mana. Druzí jsou hajzlové, kteří kazí hru všem ostatním. Naučme se prosím všichni ten rozdíl.

Na závěr se sluší upozornit příznivce Linuxu a majitele Steam Decku, že v případě GTA Online není ochrana BattlEye podporována. Rockstar v přehledu oficiálních otázek a odpovědí uvádí, že na Steam Decku si můžete zahrát pouze singleplayerové GTA V, přičemž i jeho oficiální podpora handheldu od Valve je jen částečná. Upřímně řečeno je zázrak, že v Rockstaru vůbec ví, že nějaký Steam Deck existuje.