V éře PlayStationu 3 se několikrát nahlas mluvilo o pokračování trilogie Resistance, leč žádný nový díl od trojky nevyšel. Nyní se objevily zprávy, že Sony údajně zastavila vývoj Resistance 4 u Insomniac Games. Důvod? V té době studia Sony pracovala hned na několika post-apokalyptických hrách a Sony se měla obávat, že by další hra s podobnou tématikou byla moc.

V té době ve studiích Sony vznikaly post-apokalyptické tituly jako Killzone Shadow Fall, Horizon Zero Dawn, Days Gone a The Last of Us. Tyto hry byly ve vývoji, případně v post-produkci. Jak dnes už víme, všechny vyšly postupně na PlayStation 4 a survival thriller The Last of Us od Naughty Dog byl jednou z posledních velkých her na PS3.

Se zprávou přišel Colin Moriarty ve svém podcastu. Tam poznamenal, že Resistance 4 nevzniklo, protože se příliš podobalo The Last of Us. Sony nechtěla, aby se oba tituly překrývaly.

Pro fanoušky Resistance je to zklamání. V budoucnu by se ale Resistance mohlo vrátit. Studio Insomniac Games totiž koupila Sony a nedávno od tohoto týmu na PS5 vyšel titul Ratchet & Clank Rift Apart. V Insomniac Games by měli dále pracovat na Spider-Man 2 a vyloučeno není ani pokračování bláznivé akce Sunset Overdrive - nejprve by se ale hodilo, aby na konzole PlayStation vyšla jednička.

Nyní Insomniac Games nabírají nové zaměstnance. Volných je pět nových pracovních míst pro nespecifikovaný multiplayerový projekt. Tým hledá kreativního ředitele a další lidi na tyto pozice: systems designer (multiplayer), story lead, art director a VFX artist.

Tajemný projekt, který má být novou značkou, pro PlayStation 5 má zahrnout systémy pro boj, navigaci, postup a ekonomiku. To naznačuje, že půjde o RPG. Ve hře nebudou chybět bossové a boj zblízka. Podle náznaků bychom se mohli dočkat epizodických, nelineárních příběhů i filmových sekvencí.

V inzerátu je zmiňováno vytvoření nové značky pro PlayStation 5 s uceleným světem a mytologií.

Studio Insomniac Games se na multiplayer moc nespecializuje. Posledním multiplayerovým titulem od nich bylo Fuse v roce 2013. Předtím vývojáři pracovali na multiplayeru pro Rachet and Clank: All 4 One a série Resistance.