Na rok 2025 pro PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S se chystá psychologický horor The Occultist. Hrát se bude z pohledu první osoby a zaujmout chce atmosférou a grafikou. Vžijeme se do vyšetřovatele paranormálních jevů Alana Rebelse, který na tajemném ostrově GodStone zjišťuje příčinu náhlého zmizení svého otce.

Otec Alana se o ostrově několikrát zmiňoval, ale hlavní hrdina ví pouze to, že se na tomhle místě táta narodil a strávil tam první roky svého života. Naštěstí má s sebou mystické kyvadlo, předmět neznámého původu, který ho provázel při všech jeho předchozích vyšetřováních paranormálních jevů. Jak se prodírá mlhou zahalenými ulicemi a vybydlenými budovami, které jako jediné zbyly na tajemném ostrově, je mu jasné jedno: tenhle případ se nepodobá žádnému jinému.

GodStone byl až do roku 1950 obýván nechvalně proslulou sektou s historií znepokojivých experimentů a krutých rituálů. Od té doby se na ostrov nikdo zvenčí neodvážil – až dosud. Alan se musí spolehnout na své nadpřirozené schopnosti a navázat kontakt se zlověstnými dušemi, které se stále potulují po ponurých ulicích a budovách GodStone; nebo se za každou cenu vyhnout jejich hněvu.

Pro vyšetřovatele paranormálních jevů to v žádném případě není nic nového. Tajemný ostrov GodStone, který skrývá tajemství zmizení jeho otce, prověří jeho schopnosti. GodStone více než kterýkoli předchozí případ otřese Alanovým přesvědčením o tom, co je ve světě okultismu možné. Možná se tady skrývá kletba, kterou lze zrušit... ale mělo by se to udělat?

Ještě zpět k mystickému kyvadlu. Jde o nejdůležitější Alanův předmět. Právě díky kyvadlu může Alan využívat pět jedinečných a originálních mechanik a ovlivňovat prostředí kolem sebe. Tady zapomeňte na boj, Alan se přímé konfrontaci snaží za každou cenu vyhýbat. Příběhem musí opatrně postupovat tak, aby se nenechal nachytat nepřipravený.

The Occultist lze popsat jako survival horor s důrazem na příběh, atmosféru a grafiku nové generace. Dočkat se máme nezapomenutelných postav a protivníků, kteří nám z vyšetřování udělají skutečnou noční můru. Vše doplní jednoduché hádanky a soundtrack od skladatele Pepeho Herrera.

Tohle vše zní dobře. Zajímavě vypadá také první filmový trailer. Hru připravuje španělské studio DALOAR (dříve Pentakill Studios), které se podle oficiálních stránek skládá z 32 oddaných profesionálních vývojářů. Předtím vytvořili iVisual School of New Technologies. Podporuje je německá vydavatelská společnost Daeadlic Entertainment, kde loni vznikla akční stealth adventura The Lord of the Rings: Gollum.

The Occultist měl původně vyjít v roce 2023. První teaser trailer je starý dva roky. Podívejte se na něj: