Koncem letošního roku se začnou prodávat konzole nové generace od Sony a Microsoftu. Společnosti se v následujících týdnech a měsících budou snažit získat hráče na svou stranu a přimět je, aby si koupili právě jejich konzoli. Jak se ale zdá, ve Velké Británii mají hráči jasno už nyní. Mnozí výsledky průzkumu označují za šokující.

Průzkum, kterého se zúčastnilo nad 3000 lidí, provedla britská agentura pro marketing pop kultury Experience 12 prostřednictvím online kanálů MCM Comic Con. 80 procent respondentů bylo v hlavní kategorii 18 až 34 let, 58 procent byli muži, 38 procent ženy a dvě procenta neklasifikovaní lidé a jedno procento transgender.

Celkem 84 procent zúčastněných uvedlo, že si plánují koupit novou konzoli do šesti měsíců od vydání - 37 procent uvedlo hned v den vydání, 9 procent za měsíc, 12 procent během tří měsíců a 26 procent během šesti měsíců.

O jakou next-gen konzoli ale mají respondenti největší zájem? Potěšena může být Sony, protože 84 procent dotázaných bylo nadšeno z PlayStation 5, zatímco 15 procent se těší na Xbox Series X.

Zajímavé jsou další údaje. U 59 procent respondentů byla preferovanou platformou současné generace PS4, zatímco Xbox One měl 16 procent, 14 procent PC a 8 procent Switch.

Přečtěte si také: Je DualSense u konzole PlayStation 5 revolučním ovladačem?

Co se nejočekávanějších her týče, tak 43 procent hlasů obdržel akční RPG titul Cyberpunk 2077 od polského studia CD Projekt RED. Na druhé místo se s 15 procenty dostala akční adventura Marvel's Avengers od tvůrců série Tomb Raider a vydavatelské společnosti Square Enix. Následuje Tony Hawk's Pro Skater 1+2, Dying Light 2 a Halo Infinite.

Pokud se ptáte, kde jsou další exkluzivity, tak průzkum probíhal od 25. 6. do 2. 7. letošního roku, tedy před červencovou ukázkou her od Xbox Game Studios, ale současně po oznámení PS5 exkluzivit jako Marvel's Spider-Man: Miles Morales, Horizon Forbidden West, Gran Turismo 7, Demon's Souls remake nebo Ratchet & Clank: Rift Apart.